Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Ex-zorgdirecteur moet 4 ton terugbetalen

31 oktober 2014 07:47 Aangepast: 06 september 2015 20:34
(Archieffoto) Beeld © ANP

Een ontslagen directeur van artsenlaboratorium ATAL moet de instelling een schadevergoeding van 430.000 euro betalen. Dat bevestigen de betrokken partijen tegenover RTL Z. De ex-directeur overweegt in cassatie te gaan.

De 64-jarige man leidde jarenlang een artsenlaboratorium in Hoorn en stapte in 2007 over naar de Amsterdamse Trombosedienst en Artsenlaboratorium (ATAL). Twee jaar later werd hij daar de enige bestuurder. In 2012 fuseerde de instelling met branchegenoot Medial tot het op een na grootste artsenlaboratorium van Nederland. ATAL-Medial boekt met ruim 800 werknemers een omzet van 66 miljoen euro.

Dubieuze geldstromen
Nadat een controller eind 2010 dubieuze geldstromen ontdekte stelden de commissarissen een onderzoek in. De directeur werd geschorst en later ontslagen. Uit onderzoek door PwC bleek dat er zonder medeweten van de toezichthouders grote bedragen aan leningen en voorschotten waren doorgesluisd naar de Hoornse branchegenoot, de Stichting Huisartsenlaboratorium en Trombosedienst Westfriesland (STAT). Volgens de ex-directeur betrof het betalingen in het kader van een voorgenomen bestuurlijke fusie. Die kwam er echter nooit.

Opmerkelijk is, dat de ruimhartig gefinancierde Hoornse instelling op zijn beurt 450.000 euro leende aan bedrijven die aan de toenmalige ATAL-directeur waren gelieerd. Volgens diens advocaat, Peter Keuchenius, zou de ex-directeur de lening hebben terugbetaald, onder meer door verrekening van klussen die hij voor de Hoornse instelling deed.

Risicovol
Hoe risicovol de betalingen van ATAL aan het Hoornse lab waren, bleek toen het begin 2012 failliet ging. ATAL kon naar haar tegoeden fluiten. De Amsterdamse instelling stelde de ex-directeur aansprakelijk voor de schade. Eind 2012 werd de man door de Amsterdamse rechtbank veroordeeld tot betaling van 58.000 euro aan onderzoekskosten. Onlangs oordeelde het Amsterdamse Hof dat de ex-directeur ook ruim 371.000 euro moet betalen aan schade die het gevolg was van zijn wanbeleid. De totale schadevergoeding komt daarmee op 430.000 euro.

Geen aangifte
Bestuurder Peter Kamsteeg van ATAL zegt “niet ontevreden” te zijn met de uitkomst van het hoger beroep. “Wij overleggen nu met de man over een betalingsregeling. In het belang van onze organisatie hebben wij besloten geen aangifte tegen hem te doen.” De ex-directeur overweegt in cassatie te gaan, aldus zijn advocaat. “Op deze zaak zijn verschillende visies mogelijk.”

Gisteren kwam ATAL-Medial in het nieuws door de afkoopsom aan ex-bestuurder Jaap Dijkman. Dijkman is afkomstig van fusiepartner Medial, en was niet betrokken bij de affaire. 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore