Geld en Werk

50-plussers zoeken voor elkaar een baan

06 maart 2017 16:10 Aangepast: 28 juli 2017 17:30
Beeld © Werkestafette

Door het hele land zijn netwerkcafés voor werklozen. In Amsterdam zoekt een groep 50-plussers sinds ruim een half jaar niet meer voor zichzelf, maar voor een ander een baan. Tenminste veertig procent van hen heeft inmiddels werk gevonden.

Morgen start een tweede groep in Zaandam en over een half jaar moeten twee nieuwe steden volgen. Erik Lambooy van Netwerkcafé Amsterdam bedacht het initiatief: de Netwerkestafette.

'Mensen zijn vergeten hoe je ergens binnenkomt'

Het idee is dat een groep werkloze 50-plussers acht weken lang voor elkaar op zoek gaat naar werk. Zij zijn zaakwaarnemer voor de ander en zelf hebben zij ook weer iemand die voor hen op zoek gaat naar openingen in een bedrijf. Vandaar de 'estafette'. "Veel mensen, die bijvoorbeeld tien jaar lang bij een bedrijf in vaste dienst hebben gewerkt, zijn vergeten hoe ze zichzelf moeten verkopen en hoe je ergens binnen moet komen", vertelt Lambooy.

Het is gemakkelijker om voor een ander te bellen of bij een werkgever binnen te stappen, dan voor jezelf, zegt hij. "Daarnaast wordt je gedwongen om je sterke punten goed voor ogen te hebben: waar ben je goed in en wat voeg je toe aan een bedrijf? De ander moet jou immers aanprijzen. Door daarover samen te praten, leer je beter focussen."

Thumbnail

Eén van de estafettegroepen. (Beeld: WerkEstafette)

40 procent vindt werk

Het blijkt te helpen: sinds de estafettes in juni van start gingen, vond tenminste 40 procent van de 120 mensen werk. "Helemaal zeker weten we het niet: het percentage kan hoger liggen. Bij 40 mensen zijn we nog aan het navragen", vult hij aan. 

Hoe groot het succes precies is, is lastig te zeggen. Sowieso vindt volgens het UWV zo'n drie van de tien personen uit de leeftijdsgroep 50-54 jaar een baan. Voor de leeftijdsgroep 60-64 jaar daarentegen is de kans om binnen één jaar werk te vinden miniem. "Wat wij sowieso zien is dat mensen weer lol krijgen in het solliciteren. Veel raken na een tijd hun energie kwijt en zien het zoeken naar een baan als een nare verplichting", zegt Lambooy.

'We willen dat mensen wat met opgedane kennis gaan doen'

Het idee ontstond vanuit een cursus bij het UWV. "Samen met zes anderen hebben we die cursus eigenlijk doorgezet en zijn we een netwerkcafé begonnen, waarin we allerlei sprekers uitnodigen en elkaar concreet verder proberen te helpen. Bij elke maandelijkse bijeenkomst komen inmiddels zo'n 100 leden", zegt hij.

"Maar na een tijdje kregen we wat onvrede: we willen dat mensen ook echt wat met die opgedane kennis gaan doen. Daarom zijn we begonnen met de werkestafette."

Thumbnail

Eén van de estafettegroepen. (Beeld: WerkEstafette)

'Elk half jaar dubbel zoveel nieuwe groepen'

Vinden bedrijven het niet raar, als een vreemde aanklopt met de vraag of het bedrijf een baan heeft voor een ander? "We vragen niet of er vacatures zijn, want dan krijg je vaak 'nee' te horen", zegt Lambooy.

"Vanuit de werkestafette zijn we op zoek naar mogelijkheden om een kopje koffie te drinken om te zien of het bedrijf of het werk bij iemand past. Het is dus om te oriënteren en rond te kijken. En de meeste mensen vinden het een heel sympathiek idee", zegt hij.

Binnenkort start er een groep in Zaanstad-Waterland. "En daarna willen we het aantal initiatieven steeds verdubbelen. Veel mensen raken de energie kwijt om te blijven solliciteren en zien het als een nare verplichting. Wij willen dat ze er weer lol in krijgen." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore