Nederlandse bedrijven zijn de afgelopen weken slachtoffer geworden van een groot internationaal fraudenetwerk. De fraudeurs deden zich voor als vertegenwoordigers van gerenommeerde bedrijven, bestelden grote hoeveelheden wijn, tv's en airco's en vertrokken dan met de noorderzon zonder een cent te betalen.
Van 21 Europese bedrijven is zeker dat ze zijn opgelicht, blijkt uit een rondgang van RTL Z. Ze hebben schadeposten uiteenlopend van 19.000 euro tot 750.000 euro. Een voorzichtige schatting gebaseerd op schadebedragen die bij de redactie bekend zijn, levert een totaalbedrag op van miljoenen euro's.
Ook twee Nederlandse bedrijven werden slachtoffer van de fraude. Wijnhandelaar Delta Wines uit Waddinxveen en leverancier van koelapparatuur Smith-Holland uit Spijkenisse zijn opgelicht voor respectievelijk 100.000 en 70.000 euro. In Duitsland, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal zijn vergelijkbare gevallen gemeld.
Wijn en elektronica
"Het was een mooie nieuwe klant. Alles leek te kloppen, dus we gingen snel akkoord met het voorstel", vertelt Joris Snelten van Delta Wines. Maar hij kreeg nooit uitbetaald voor de 55.000 flessen wijn die hij leverde, en de verzekering dekt zijn schade niet. Of hij ooit iets terug zal zien van zijn flessen, is sterk de vraag.
Lees hier het hele verhaal van Joris Snelten: Hoe fraudeurs voor miljoenen aan goederen konden wegsluizen
Tekst loopt door onder de video.
De oplichters lijken het met name gemunt te hebben op wijnhandelaren, maar ook leveranciers van elektronica zijn opgelicht. Een Duits bedrijf uit de omgeving Hamburg dat zorgapparatuur, tv's en airco's verkoopt, verloor voor 750.000 euro aan goederen.
Loodsen in Engeland doorzocht
Alle sporen leiden naar twee loodsen in Horsmonden en Brenchley, kleine plaatsjes in Zuid-Engeland. De eigenaar van een van die loodsen, de 26-jarige Timothy R, werd donderdag opgepakt en de loodsen zijn het hele weekend doorzocht.
Het gaat om enorme loodsen, laat de politie van Kent weten. Het team heeft er tienduizenden flessen wijn, flatscreentelevisies, airconditioners en marmeren tegels gevonden.
Net echt: mailadressen en LinkedIn-profielen
De oplichters zijn erg brutaal, blijkt uit het patroon dat de slachtoffers beschrijven. Ze worden benaderd door mensen die zich uitgeven als vertegenwoordigers van grote Franse bedrijven. Het lijken echte vertegenwoordigers: de oplichters doen zich voor als mensen die echt bij de bedrijven werken. Ze staan netjes op de website en zijn terug te vinden op LinkedIn.
Maar de e-mailadressen zijn niet echt. Ze zijn nagenoeg identiek aan de echte adressen, maar het verschil is bijvoorbeeld dat de supermarktketen de extensie .fr gebruikt en de oplichters .com. Bij mailcontact blijft het niet: opvallend is dat er in alle gevallen ook telefonisch contact volgt. In sommige gevallen kwamen de fraudeurs zelfs langs bij bedrijven voor afspraken, netjes in pak gestoken.
Identiteitsfraude groeit hard
Dit type oplichting heet identiteitsfraude. Een groeiend probleem in het bedrijfsleven, zegt André Vermeulen van de Fraudehelpdesk. In 2015 leverde het in Nederland nog een schadepost op van 300.000 euro bij bedrijven, vorig jaar al drie keer zoveel.
Nu is alleen het eerste halfjaar van 2017 al goed voor 1,3 miljoen euro, blijkt uit cijfers die de Fraudehelpdesk verzamelt. Dat is nog maar het topje van de ijsberg, zegt Vermeulen, want de meeste bedrijven melden de schade niet omdat ze zich schamen.
Geraffineerde fraude
Deze specifieke fraudezaak is uniek in omvang vanwege de grote hoeveelheid bedrijven die slachtoffer zijn geworden, stelt Vermeulen. "Ik heb het nog niet eerder zo groot gezien."
De zaak is zo breed verspreid en geraffineerd, omdat er slim gebruik is gemaakt van de complexe manier waarop transport wordt geregeld. Delta Wines uit Waddinxveen verstuurde bijvoorbeeld 55.000 flessen, die werden opgehaald door een Nederlands transportbedrijf.
Die hadden de opdracht weer gekregen van een groot Frans transportagentschap, die op hun beurt weer de in opdracht handelden van nog een andere partij. Althans, dat dachten ze. Ook hier deden de oplichters zich voor als vertegenwoordigers van het bedrijf terwijl ze dat niet waren.
Britse en Nederlandse politie werken samen
Opvallend is dat het netwerk achter deze fraudezaak nog actief is. Terwijl de politie onderzoek doet, worden Franse, Nederlandse en Duitse bedrijven die eerder al goederen op transport hebben gezet, benaderd met het verzoek om nieuwe orders te versturen.
De Britse politie heeft de leiding over een internationaal onderzoek waar ook de Nederlandse politie aan meewerkt, ondersteund door Europol en de Metropolitan Police uit Londen. "De daders lijken zeer professioneel te werk te gaan, dus de schade zal mogelijk groot zijn", laat de Nederlandse politie weten.
Hoe gingen de fraudeurs te werk? Lees alle details hier: Hoe fraudeurs voor miljoenen aan goederen konden wegsluizen