Geld en Werk

Ook onderzoek justitie VS naar Vimpelcom

19 maart 2014 13:07 Aangepast: 06 september 2015 14:28

Het Amerikaanse ministerie van Justitie is een onderzoek begonnen naar het Russische telecombedrijf Vimpelcom, in navolging van de autoriteiten in Nederland en de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Dat maakte Vimpelcom bekend.

Het onderzoek van de Amerikaanse en Nederlandse autoriteiten richt zich op de activiteiten van Vimpelcom in Oezbekistan, waar het bedrijf marktleider is. Mogelijk is er sprake geweest van omkoping bij het verkrijgen van telecomlicenties in Oezbekistan, waarbij de familie van de Oezbeekse president Islam Karimov betrokken was. Ook het Zweedse telecombedrijf TeliaSonera wordt onderzocht door de Amerikaanse justitie op verdenking van omkoping in Oezbekistan.

Nederlands hoofdkantoor
​Vimpelcom heeft zijn hoofdkantoor in Nederland en meldde volledig mee te werken aan het onderzoek. De activiteiten van Vimpelcom in Oezbekistan waren in 2013 goed voor een omzet van ruim 485 miljoen euro, circa 3 procent van de totale omzet. Het bedrijf is sinds 2006 in het land actief en had eind vorig jaar 10,5 miljoen mobiele klanten in Oezbekistan.

Het Russische telecombedrijf is wereldwijd actief en behoort tot de grootste aanbieders van mobiele diensten ter wereld. Vimpelcom heeft een notering aan de beurs in New York.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore