Geld en Werk

Winkeliers: kom maar op met die 9,5 miljoen euro aan V&D-bonnen

24 december 2015 14:13 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

Winkeliers spelen handig in op klanten die onzeker zijn of hun V&D-tegoedbonnen nog wel iets waard zijn, nu de warenhuisketen uitstel van betaling heeft gekregen. Ze bieden klanten aan de bon bij hen in te leveren, in ruil voor korting.

De Twentse ondernemer Henk Morsselt, eigenaar van drie modewinkels, belooft via Twitter 20 euro korting te geven voor mensen die hun V&D-bon bij hem komen verzilveren. Ook eigenaar Erik Willems van een Eindhovense kledingwinkel roept zijn klanten op hun V&D bonnen bij hem te besteden.

Een bureau uit Zwolle dat ict-cursussen aanbiedt springt ook handig in op mensen die van hun bonnen af willen. Het biedt op twitter maximaal 50 euro korting per cursus aan. En op Marktplaats spelen mensen handig in op de angst van te blijven zitten met waardeloze bonnen door aan te bieden ze over te kopen, voor een fractie van de oorspronkelijke waarde.

Totale waarde: 9,5 miljoen
In totaal zijn alle waardebonnen 9,5 miljoen euro waard, bevestigt een woordvoerder aan RTL Z. De V&D zelf accepteert de bonnen niet meer, nu ze uitstel van betaling heeft gekregen. De bonnen worden gezien als een schuld van het warenhuis aan hun klant en zolang het bedrijf in surseance zit mogen schuldeisers hun schulden niet opeisen. 

De kans dat consumenten geld terugkrijgen voor hun tegoedbonnen is klein, zij staan achteraan de rij van schuldeisers, waarschuwt de Consumentenbond. 

De stekker eruit
Het warenhuis moest gisteren zelfs extra beveiliging inschakelen uit angst voor boze klanten. V&D vreesde dat klanten boos zouden worden op het moment dat ze er achter zouden komen dat ze geen artikelen meer kunnen ruilen en hun waardebonnen niet meer geaccepteerd zouden worden.  

Eigenaar Sun Capital trok gisteren de stekker uit het bedrijf, nadat de verkopen in november en december fors minder waren dan verwacht. De investeerder redde V&D afgelopen zomer nog van een faillissement met 47 miljoen euro, maar de financiële situatie is nu 'onhoudbaar' geworden, zegt het bedrijf. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore