Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Hoe fraudeurs voor miljoenen aan goederen konden wegsluizen

Beeld © ANP

Een grootschalig netwerk van fraudeurs deed zich voor als vertegenwoordigers van grote Franse bedrijven en bestelde voor miljoenen euro's aan wijn en andere goederen. Bedrijven uit heel Europa blijven berooid achter, waaronder ook een aantal Nederlandse. Hoe hebben de oplichters dat gedaan?

In maart dit jaar lijkt er een mooie kans te ontstaan voor wijnhandelaar Delta Wines. De Franse supermarktgigant Simply Market, onderdeel van Auchan, wil samenwerken om zo haar wijnassortiment uit te breiden. "Een zeer mooie, nieuwe klant", dacht ceo Joris Snelten toen.

Maar het blijkt te mooi om waar te zijn: het Nederlandse wijnbedrijf wordt slachtoffer van grootschalige fraude en verliest ruim een ton.

Groot netwerk

Het is niet het enige bedrijf dat dit overkomt. Wijnhandelaren en leveranciers van elektronica in Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië en Portugal vallen ten prooi aan een stel slimme koppen uit Zuid-Engeland en waarschijnlijk Frankrijk en Nigeria. RTL Z weet van 21 Europese bedrijven zeker dat ze zijn opgelicht. De kans dat het er meer zijn, is aanzienlijk.

Alle sporen leiden naar twee loodsen in Horsmonden en Brenchley, kleine plaatsjes in Zuid-Engeland. De eigenaar, de 26-jarige Timothy R, werd donderdag opgepakt. "De loodsen zijn ongelooflijk groot", zegt de politie van Kent. "Ons onderzoeksteam heeft er het hele weekend gezocht."

De vondst tot nu toe: tienduizenden flessen wijn, flatscreentelevisies, airconditionings en marmeren tegels. De 26-jarige Brit kan niet alleen gehandeld hebben. Slachtoffers van de fraude hebben verschillende keren gebeld met de fraudeurs en verschillende stemmen gehoord, waaronder een aantal mensen die vloeiend Frans spraken.

Tekst loopt door onder de video. 

Geen onderhandeling

Terug naar Delta Wines. Een halfjaar geleden is er uitvoerig mail- en telefooncontact. De namen waarachter de oplichters zich verschuilen bestaan ook echt; het zijn de namen van mensen die bij Simply Market werken. Ze staan netjes op de website en zijn terug te vinden op LinkedIn.

De e-mailadressen die gebruikt worden zijn nagenoeg identiek aan de echte e-mailadressen. Het enige verschil, zo blijkt later, is dat de supermarktketen de extensie .fr gebruikt en de oplichters .com.

Vrijwel alles lijkt te kloppen. Tot de btw en accijnsnummers aan toe. Met één opmerkelijke uitzondering: "Normaal onderhandelen supermarkten flink door over de prijs, tot het laagst mogelijke bedrag. Maar zij gingen vrij snel akkoord", zegt Snelten. "Toen wij vroegen om vooraf te betalen, iets wat we altijd doen, zeiden ze dat ze als groot bedrijf dat nooit deden. Een kwestie van bedrijfsvoorwaarden."

Verzekering dekt niet

Door de grootte van het bedrijf en het goede imago, besluiten Snelten en zijn medewerkers akkoord te gaan. Wel sluiten ze voor de eerste transporten een exportverzekering af. Die blijkt later geen fraude te dekken.

Alle andere opgelichte bedrijven waar RTL Z mee sprak beschrijven hetzelfde patroon: de oplichters doen zich voor als een groot bedrijf en gebruiken daarbij de namen van echte medewerkers. Er is in alle gevallen langdurig contact en er wordt meerdere malen gebeld. "Afgelopen maand heb ik bijna dagelijks gesproken met ze", zegt Tatjana Kremer van het kleine transportbedrijf ARC Transport, dat veel van de ritten naar Zuid-Engeland uitvoerde.

Nederlandse slachtoffers vertellen hoe ze opgelicht zijn:

Pas als de telefoon niet meer wordt opgenomen, belt ze naar het hoofdkantoor van het bedrijf waarmee ze denkt al die tijd contact te hebben gehad. "Daar vertelden ze mij dat ze mijn bedrijf nooit opdrachten hadden gegeven." Ze hangt op en blijft achter met 25.000 euro aan openstaande facturen.

Zweten

Joris Snelten kwam er twee weken geleden achter dat zijn bedrijf is opgelicht. De facturen voor 55.000 flessen, samen meer dan 100.000 euro waard, blijven openstaan en de telefoon van 'Simply Market' wordt niet meer opgenomen. "Toen begonnen we echt te zweten."

Via de transporteur die de 55.000 flessen heeft opgehaald en ook gedupeerd is, komt Snelten op het spoor van een ander bedrijf dat eveneens met openstaande facturen zit: de Franse wijnproducent Domaine de Sauzet. Ook daar dachten ze zaken te doen met een gerenommeerd bedrijf. Sterker nog: er blijkt nog contact te zijn met de oplichters, de telefoonnummers werken nog.

'Laat je vrachtwagens omdraaien'

Door dat nummer te bellen krijgen ze de oplichters aan de telefoon. "Met welk transportbedrijf komen jullie vanmiddag langs?", vraagt Snelten. De andere kant van de lijn is in de veronderstelling dat Snelten belt namens een bedrijf uit Hamburg dat op het punt staat om 34 pallets met elektronische apparatuur weg te sturen, en geeft de naam van een transporteur.

ARC Transport, het bedrijf van Tatjana Kremer, blijkt de transporten uit te voeren. "Ik heb haar meteen opgebeld en gezegd dat ze al haar vrachtwagens moet laten omdraaien", zegt Snelten. Dat wordt meteen gedaan. Drie wagens die al bijna zijn aangekomen bij de loodsen in Zuid-Engeland draaien op het laatste moment om en rijden terug naar Frankrijk.

Grootschalige fraude

Dit is het eerste moment dat er zicht komt op de geraffineerde en grootschalige fraude die in ieder geval een halfjaar lang heeft plaatsgevonden. Het bedrijf van Tatjana Kremer is slechts een kleine transporteur.

Ook het veel grotere Franse bedrijf Dimotrans bevestigt elf ritten te hebben uitgevoerd, die zij dachten uit te voeren voor een groot Frans transportagentschap. Ook dat bleek een geval van identiteitsfraude. Kostenpost: 29.000 euro aan onbetaalde transporten.

'Alles leek te kloppen'

Behalve wijnbedrijven werd ook een Nederlands bedrijf in koelsystemen, Smith-Holland, slachtoffer. Zij gaan de boot in voor 70.000 euro. In hun geval verscholen de oplichters zich achter de naam van het gerenommeerde grote Franse bedrijf Viseo.

Identiteitsfraude komt steeds vaker voor. 'De politie maakt er geen geheim van dit niet op te pakken.'​:

"Wij voeren altijd een kredietcheck uit en screenen behoorlijk zorgvuldig", zegt Joop Gerritsen, de financieel manager van Smith Holland. Doordat de oplichters zich zorgvuldig verschuilen achter de naam van Viseo lijkt wederom alles te kloppen. Smith-Holland stuurt in totaal 125 airconditioners op transport. De rekening wordt nooit betaald.

Miljoenenschade

Een optelsom leert dat in ieder geval 21 Europese bedrijven zijn gedupeerd voor bedragen uiteenlopend van 19.000 euro tot 750.000 duizend euro. Een voorzichtige schatting gebaseerd op schadebedragen die bij de redactie bekend zijn, levert een totaal schade bedrag op van miljoenen euro's.

De grootschalige fraude heeft verspreid over Europa vele aangiftes opgeleverd. De Nederlandse politie bevestigt samen met de Britse politiek onderzoek te doen, geassisteerd door Interpol. "De daders lijken zeer professioneel te werk te gaan, dus de schade zal mogelijk groot zijn", laat de Nederlandse politie weten.

Nieuwe orders plaatsen

Opvallend is dat het netwerk, ondanks de arrestatie van de Britse Timothy R., nog altijd actief is. Het grootste slachtoffer van de fraude, een leverancier van medische apparatuur uit Hamburg, verloor al 750.000 euro schade maar krijgt nog steeds verzoeken om nieuwe orders te versturen.

Ook het Nederlandse Smith-Holland heeft nog altijd contact met haar oplichters. De laatste mail die Gerritsen ontving dateert van gistermiddag.