Economie

Lage rente, wat doe ik met mijn spaargeld?

05 november 2014 16:47 Aangepast: 06 september 2015 20:03

Ondanks de lage rente sparen mensen stug door. Dat is heel logisch, zegt Hans de Geus. Vier vragen over de lage rente.

1. Waarom is de spaarrente zo laag?
De spaarrente is zo laag omdat de ECB de rente zo laag heeft bepaald, legt econoom en RTL Z-beurscommentator Hans de Geus uit. ‘’Banken moeten nu zelfs geld aan de ECB betalen om daar geld te kunnen stallen, dus moeten ze dat ook doorberekenen aan hun klanten''.

''Banken hebben het spaargeld nu niet nodig. Daarnaast sparen niet alleen ook de gezinnen, de overheid let ook op de uitgaven en bedrijven investeren te weinig. Ondernemingen hebben veel geld over, kijk maar naar Apple. Als iedereen tegelijk spaart, dan daalt de rente’’, aldus De Geus.

‘’Hoe meer we sparen, hoe lager de groei is, maar als de groei laag is, dan probeert de ECB de groei te stimuleren door de rente te verlagen. Dat lijkt echter averechts te werken. We zitten in een vicieuze cirkel. Daarbij komt dat de vergrijzing groter wordt en met vergrijzing heb je automatisch al meer spaargeld’’.

Sandra de Jong van de Consumentenbond legt uit dat spaargeld een relatief dure financieringsvorm is voor banken. ''De enige reden dat er überhaupt nog rente wordt vergoed is dat als het straks minder gaat en banken weer geld nodig hebben van consumenten die bij ze zijn gebleven''.

2. Is het niet raar dat we bij een lage rente toch veel sparen?
Het is heel logisch dat mensen bij een lagere rente juist meer sparen, aldus Hans de Geus. Je hebt speciale spaardoelen, zoals pensioen, aanbetaling voor een huis of de koop van een auto. Als de rente laag is, dan moet je ook meer sparen, om op een bepaald bedrag uit te komen. Verder zijn hervormingen die worden doorgevoerd op de langere termijn wel gunstig voor de economie, maar op de kortere termijn gaan mensen door een grotere onzekerheid meer sparen.

Sandra de Jong voegt daar aan toe: ''mensen hebben het gevoel dat geld op de bank veilig is. Als je het in een oude sok stopt ben je je geld kwijt als er wordt ingebroken of als er brand uitbreekt. Daarnaast is er tot een spaarsaldo van 100.000 euro de depositogarantieregeling. Vergeet ook niet dat Nederlanders gewoon goed zijn in sparen, het zit in onze volksaard''.

3. Hoe lang blijft de rente zo laag?
''Eigenlijk is de spaarrente nog heel hoog: zo’n 1-2%. De overheid kan voor tien jaar geld tegen een veel lagere rente. Er moet iets groots gebeuren voordat de rente weer omhoog gaat. Als de pensioenvermogens vrijvallen, over 40 jaar of zo, dan is er opeens veel te veel geld. Dan moet misschien vanwege de inflatie de inflatie omhoog. Maar misschien worden we straks eindelijk verstandig en wordt er een ander beleid gevoerd of wie weet gaan bedrijven meer investeringen, mogelijk doordat de overheid een zetje geeft. Lage rente is voor iedereen slecht, voor de economie én voor de spaarder''.

4. Wat moet je doen met als je veel spaargeld hebt?
''Het verschilt van persoon tot persoon wat verstandig is'', aldus De Geus. ''Extra aflossen op de hypotheek is altijd een goed idee, zeker als de maandlasten knellen en je een hoge rente betaalt. Een andere mogelijkheid is obligaties kopen, ik verwacht dat de rente alleen maar lager zal kunnen''. De Jong van de Consumentenbond beaamt dat aflossen een goed idee is. ‘’Bedenk wel dat bij extra aflossen het geld in de stenen zit en je dat dus niet ergens anders voor kunt gebruiken. Alles in een kluis is niet zo’n goed idee. Bij een groter bedrag kun je via beleggen risico’s spreiden. Mogelijk is schenken een idee. Bedenk ook dat sommige banken bij hogere bedragen nog steeds een hogere rente vergoeden’’.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`