Naheffing voor Nederland

Nederland mag Europese naheffing gespreid betalen

07 november 2014 14:03 Aangepast: 06 september 2015 15:28

Er is een betalingsregeling afgesproken in Brussel. We mogen gespreid betalen tot 1 september 2015. Dat zeggen bronnen aan RTL Z-verslaggever Bart Reijnen.

Het bedrag dat Nederland in totaal extra moet betalen blijft wel hetzelfde: 642 miljoen euro.

ZIE OOK: Nederland weigert boeterente te betalen over naheffing Europa

Nederland wil verder nog steeds alle cijfers op tafel hebben. Mochten die niet kloppen, dan zou ht bedrag alsnog verlaagd moeten worden. Dit nieuws moet nog wel op papier vast gelegd worden. Dat gebeurt op dit moment.

ZIE OOK:  Europese Commissaris van begrotingszaken Jacek Dominik: 'Niets meer te doen aan naheffing'

Nederland moet ruim 600 miljoen euro extra overmaken aan Brussel. Dat komt omdat het Centraal Bureau voor de Statistiek de afgelopen tijd beter is gaan rekenen. Het bureau heeft geïnvesteerd om nog beter gegevens te verzamelen over onze inkomsten en onze rijkdom. Zo is er nu meer zicht op de enorme omvang van de ZZP-economie en ook is er bijvoorbeeld meer inzicht in onze salarissen en in een snel groeiende sector als de ICT. We zijn rijker zijn dan we dachten. Nederland is economisch groter dan we dachten en dat betekent weer dat de bijdrage die we aan Brussel moeten betalen hoger uitvalt.

ZIE OOK: Daarom 600 miljoen extra naar Brussel 

================================================================================================================

De tekst van het persbericht:

Akkoord over oplossing voor uitzonderlijk hoge naheffingen EU

De Europese ministers van Financiën hebben vrijdag tijdens de Ecofin-raad in Brussel overeenstemming bereikt over een oplossing voor de uitzonderlijk hoge naheffingen bij de afdrachten aan de Europese Unie.

De Europese Commissie erkent dat de gang van zaken bij de totstandkoming van de recente naheffingen zeer ongelukkig was. Onder de EU-lidstaten is brede steun voor de noodzaak van grotere openheid over de cijfers van statistische bureaus die ten grondslag liggen aan de verdeelsleutel voor de EU-afdrachten.

De Commissie is verder bereid op verzoek van de raad van ministers te werken aan een flexibele betalingsregeling voor de naheffingen waarbij uiterlijk 1 september 2015 de laatste betaling plaatsvindt.

Daarnaast heeft de Commissie een diepgravende evaluatie toegezegd om een herhaling van deze gang van zaken te voorkomen.

Minister Dijsselbloem: ''Dit is onder de gegeven omstandigheden een voor Nederland acceptabele afspraak. We verwachten nu meer openheid en zullen met de cijfers in de hand kijken hoe deze naheffing tot stand is gekomen.'' Onder de aanname dat de cijfers en berekeningen correct zijn, zal Nederland de naheffing betalen. ''De mogelijkheid van flexibele betaling is een belangrijk politiek signaal. Hiermee wordt bevestigd dat we met een zeer uitzonderlijke situatie te maken hebben, die in de toekomst moet worden voorkomen'', aldus Dijsselbloem.

 

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`