Geld en Werk

Tot 20.00 uur winkelen, waarom niet?

09 juni 2016 10:39 Aangepast: 31 juli 2017 06:30
Beeld © ANP

Voortaan na je werkdag nog even een nieuw t-shirt of die nieuwe roman van je favoriete schrijver kopen? Dat ziet een groot deel van de Nederlanders wel zitten. Eén vijfde wil graag dat winkels tot 8 uur 's avonds open blijven.

Eén op de drie Nederlanders wil minimaal tot 7 uur kunnen winkelen, blijkt uit de Retail Gemeente Atlas 2016. 

De langere openingstijden zijn vooral geliefd in de vier grote steden, maar ook in Amstelveen, Leidschendam en Almere is er veel vraag naar. Op dit moment zijn deze binnensteden tot 17.30 uur of 18.00 uur geopend.

Niet iedereen heeft daar zin in

Als aan deze wens toe wordt gegeven, zou dat betekenen dat de winkelstraten bijna altijd open zijn. Afgelopen jaar hebben veel steden ook toestemming gegeven om winkels op zondag open te laten gaan.

Overigens heeft niet iedereen behoefte aan ruimere openingstijden: in steden als Assen, Katwijk en Apeldoorn vinden de meeste mensen zes dagen per week kunnen winkelen wel prima. De langere openingstijden zien vooral jongeren zitten.

Waar gaan we het liefste heen?

In het onderzoek zijn niet alleen de openingstijden onder de loep genomen. De 60 grootste binnensteden van Nederland zijn beoordeeld op onder meer winkelaanbod, bereikbaarheid, sfeer en horeca. Voor een dagje winkelen met een goed winkelaanbod gaan we het liefst naar Maastricht. Daarnaast zijn Amsterdam, Utrecht, Groningen en Haarlem erg geliefd voor een dagje shoppen. De laatste stad is vooral populair vanwege de variatie en aanwezigheid van verrassende winkels.

Sowieso gaan we weer wat vaker de stad in, bleek eerder al uit onderzoek van City Traffic. In de afgelopen vijf maanden steeg het aantal bezoekers voor het eerst sinds vier jaar. Er waren 1,7 procent meer mensen in de winkelstraten. "Het lijkt alsof we het juk van de crisis ook in de winkelstraat hebben afgeschud", verklaarde retailadviseur en directeur Huib Lubbers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore