Geld en Werk

Extra betalen voor 0900-nummers wordt verboden

02 maart 2017 10:19 Aangepast: 28 juli 2017 18:00
Beeld © ANP

Bellen naar een betaald servicenummer van een bedrijf (0900-nummers) mag voortaan niet meer kosten dan het normale beltarief.

Dat heeft het Europese Hof van Justitie vandaag besloten. Bedrijven mochten maximaal een euro rekenen bovenop het normale beltarief, maar daar maakt de hoogste Europese rechter een einde aan.

In een zaak die is aangespannen door een Duitse belangenvereniging voor bedrijven stelt het Hof dat een gesprek tussen een klant en het bedrijf niet meer mag kosten dan het basistarief: het tarief dat geldt als je naar een ander normaal nummer belt.

Schrikt consumenten af

Volgens het Hof zijn kosten voor telefonische vragen over bijvoorbeeld de afleverdatum, factuur of garanties al in de aanschafprijs verwerkt. Een hoger tarief dan normaal is daarom niet toegestaan, ook omdat het consumenten zou afschrikken om zich bijvoorbeeld te beroepen op hun garantie.

In Nederland mogen bedrijven zoals energieleveranciers, telecomproviders of verzekeraars de extra euro alleen in rekening brengen als ze al een relatie hebben met de klant. Op dit moment zijn er ruim 31.000 van dit soort nummers uitgegeven door de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt.

Daarvan zijn er ruim 19.000 klantenservices van bedrijven. De rest van de nummers (de 0909 en 0906) zijn bedoeld voor erotische lijnen of radio- en tv-spelletjes. 

Economische Zaken

Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken zegt de uitspraak 'te gaan bestuderen' om te kijken wat de gevolgen zijn voor de Nederlandse regelgeving.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van