Economie

Leraren verliezen in 5 jaar 8% koopkracht

17 november 2014 16:51 Aangepast: 06 september 2015 15:30

Leraren in het basis- en voortgezet onderwijs hebben sinds 2009 zo'n 8 procent aan koopkracht moeten inleveren.

Dat blijkt uit een studie van de Europese Commissie. In het basis- en voortgezet onderwijs was vijf jaar lang sprake van een nullijn. Leraren kregen er dus niets bij, maar de prijzen stegen wel. In reële termen gingen leraren er dus op achteruit: met hun salaris konden ze minder spullen kopen.

ZIE OOK: Miljoenen van Dekker niet naar nieuwe leraren

Met ingang van het nieuwe schooljaar (afgelopen zomer) stijgen de salarissen wel, met 1,2 procent. Die cao-afspraak geldt voor het huidige schooljaar. Voor volgend schooljaar moet nog worden onderhandeld.

In landen om ons heen, zoals België (exclusief Vlaanderen), Duitsland en Frankrijk gingen leraren er per saldo in koopkracht op vooruit. In Vlaanderen bleef het koopkrachtverlies beperkt tot minder dan 1 procent.

Zo zit dat in andere landen
In sommige andere Europese landen gingen leraren er veel meer op achteruit dan in Nederland. Zo daalden in landen als Griekenland en Spanje de nominale salarissen.

In vergelijking met alle leraren in Europa behoren de lerarensalarissen in het Nederlandse basis- en voortgezet onderwijs tot de hoogste. In Denemarken en Duitsland liggen de salarissen nog hoger, alsmede in Noorwegen en Luxemburg (met een veel hogere levensstandaard). 

 

RTL Z
`