Economie

Dijsselbloem: stabiliteitspact juist heel belangrijk

18 november 2014 16:07 Aangepast: 06 september 2015 15:31

Minister Dijsselbloem van financiën is het niet eens met oud-topman van het CPB Teulings dat het stabiliteitspact de groei remt. Hij ziet in Nederland ook geen ruimte voor meer uitgaven.

Dat zegt hij in het wekelijkse gesprek met RTL Z. Teulings zei in een gesprek met het Financieele Dagblad dat het Europese stabiliteitspact niet meer functioneel is. Dijsselbloem zegt echter: ‘’Het groei- en stabiliteitspact heeft nu een enorme betekenis voor het vertrouwen in de eurozone, zowel binnen de zone als, mogelijk nog belangrijker, van buiten de eurozone (zoals beleggers die geld lenen). Dat belang moet niet worden onderschat’’.

Flexibiliteit
In de tweede plaats is er volgens Dijsselbloem de interne werking. ‘’Er zit de nodige flexibiliteit in het pact. Veel landen kregen extra tijd, doelen zijn verschoven, de flexibiliteit is groot genoeg. We moeten nu niet het pact ter discussie stellen, dat zou echt slecht zijn voor het vertrouwen in de robuustheid van de afspraken die we maken met elkaar. We moeten wel op onderdelen de flexibiliteit benutten die in het pact zit’’, aldus Dijsselbloem.

Grootste zorg is concurrentievermogen
‘’Flexibiliteit is er ruim genoeg.  Wél vind ik dat als landen meer tijd krijgen er afspraken moeten komen voor hervormingen. Mijn grootste zorg is nu niet de begrotingsdiscipline in de eurozone, gemiddeld zitten we onder de 3 procent qua tekort en alle landen gaan gestaag omlaag’’, zegt Dijsselbloem. ‘’Mijn grootste zorg is op dit moment het concurrentievermogen op tal van terreinen in tal van landen en dat zit niet in het pact’’.

ZIE OOK: Dijsselbloem: Nederland bereidde zich tijdens eurocrisis voor op terugkeer gulden

‘’Als er al iets moet gebeuren, dan is dat iets dat nu buiten het pact staat, hervormingen. We moeten een koppeling maken tussen begrotingsdiscipline en wat wij van landen verwachten qua begrotingsstappen aan hun hervormingsambitie. Hervormingen zijn ook in Nederland nodig, zelfs in Duitsland’’.

'Geen ruimte in Nederland voor meer uitgaven'
‘’Het is terecht dat Duitsland meer gaat investeren, maar in Nederland is er nog geen ruimte. Het tekort is dit jaar 2,9 procent, dat bij bijna de grens van 3 procent. We zijn er nog niet, ik kan nu niet een enorme uitgavengolf creëren om daarmee de economie aan te jagen, los van de vraag of dat in Nederland met zijn open economie wel zoden aan de dijk zet.’’

‘’In Nederland is al een reeks van hervormingen ingezet, dat is niet populair, maar we hebben hete wel gedaan. De bankensector en de woningmarkt gaan beiden heel duidelijk de goede kant op. De banken hebben hun balansen enorm versterk en kunnen gewoon weer krediet gaan verlenen, zoals we dat nodig hebben. De woningmarkt trekt op alle fronten aan. Op alle fronten hebben we maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat we er beter voor komen te staan, dat zouden andere landen ook moeten doen’’, zegt Dijsselbloem.

Bekijk hier het volledige wekelijkse gesprek met Dijsselbloem:

RTL Z
`