Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Dijsselbloem: Geen feestbegroting voor 2017

De gekelderde gasprijs heeft miljarden gekost, vertelt Dijsselbloem Beeld © ANP

De lage gasprijzen drukken op de begroting, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën in zijn wekelijkse gesprek met RTL Z. "De begroting voor komend jaar zal geen feest worden."

Het begrotingstekort gaat nauwelijks meer omlaag en dat komt vooral door de gekelderde gasprijzen, zegt hij. "Dat heeft echt miljarden gekost." Volgens de minister trekt het gebrek aan deze inkomsten op dit moment een zware wissel op de begroting.

De rechter besloot in november dat de aardgaswinning moet worden teruggeschroefd in Groningen. De NAM mag dit jaar maximaal 27 miljard kuub winnen in plaats van de huidige 30. "De hoeveelheid die we in Groningen kunnen oppompen is fors teruggebracht, en terecht", zegt Dijsselbloem daarover.

'We doen er alles aan om bezuinigingen te voorkomen'
Minder gas betekent  betekent dat we sinds het hoogtepunt in 2013, meer dan 11 miljard in de begroting zijn kwijtgeraakt op jaarbasis. "Dus ja: dat ik hier en daar wat signalen afgeef: mensen dit zal geen feestbegroting worden komend jaar, dat klopt."

Het kabinet doet er alles aan om bezuinigingen te voorkomen, vertelt hij. 

Aantrekkende economie verzacht de pijn mogelijk
Dijsselbloem wil het tekort binnen de begroting opvangen, alhoewel dat wel afhankelijk is van de economie. "We gaan zien of dat lukt."

De aantrekkende economie kan de boel nog wel wat verzachten. "Dat zal ook helpen om de begroting weer te ontlasten. De optelsom daarvan ken ik ook nog niet, dat gaan we verderop in het voorjaar zien. De gasprijs ligt buiten onze invloedssfeer dus die zullen we echt gewoon binnen de begroting moeten opvangen. Afhankelijk van hoe goed het met de economie gaat in het lopende jaar, gaan we zien of dat lukt."