Economie

FNV: Rijkswaterstaat doet niets aan uitbuiting in bouw

20 november 2014 07:34 Aangepast: 06 september 2015 15:31

Forse kritiek van FNV Bouw op Rijkswaterstaat. De overheid doet volgens de bond niets om uitbuiting van bouwvakkers tegen te gaan.

Rijkswaterstaat heeft de afgelopen jaren niets gedaan om schijnconstructies en onderbetaling tegen te gaan bij de aanleg van rijkswegen, ondanks ,,alle aanwijzingen van grove misstanden'' op bouwobjecten. Daarvan beschuldigt vakbond FNV Bouw Rijkswaterstaat, op basis van een onderzoek van de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

Rijkswaterstaat, een belangrijke publieke opdrachtgever in de bouw, heeft allerlei mogelijkheden om navolging van wet- en regelgeving bij opdrachtnemers af te dwingen en te controleren. Maar volgens FNV wordt deze verantwoordelijkheid doelbewust niet genomen. ,,Daarmee overtreedt RWS internationale verdragen, waaronder de bescherming van mensenrechten'', stelt de bond.

Ook hoofdaannemers als VolkerWessels en Heijmans voeren volgens FNV Bouw niet tot nauwelijks controle uit in de keten van onderaannemers. Dit zouden zij achterwege laten vanwege de ,,enorme administratieve last'' en ,,problemen met de privacywetgeving.''

Volgens FNV zijn de kosten de belangrijkste reden waarom partijen niets doen aan de misstanden. ,,Kostenbesparingen moeten ergens vandaan gehaald worden. Bovenaan in de keten sluit men de ogen voor hetgeen onder hun hoede daaronder plaatsvindt'', aldus de vakbond.

Het aanbestedingsbeleid bij Rijkswaterstaat en overheden moet volgens FNV drastisch op de schop.

 

RTL Z
`