Economie

Informatiemakelaar Swets brokkelt verder af

24 november 2014 15:45 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Opnieuw is een aantal dochters van abonnementendistributeur Swets & Zeitlinger failliet gegaan. Dat blijkt uit het register van de Kamer van Koophandel.

Eind september meldde RTL Z dat houdstermaatschappij Swets & Zeitlinger Group uitstel van betaling had aangevraagd. Sindsdien breidden de problemen zich uit. Begin oktober ging de holding failliet, gevolgd door enkele dochters. Zo werd ook de nog maar net overgenomen juridische boekhandel Jongbloed in de val meegesleurd.

Met een omzet van 550 miljoen euro en vestigingen in 27 landen was Swets & Zeitlinger een belangrijke internationale schakel tussen uitgevers en grote afnemers van abonnementen, als universiteiten, bibliotheken en bedrijven. De multinational werd in 2007 overgenomen door investeerder Gilde. Banken dreigen 72 miljoen euro te verliezen aan het faillissement. 

Uit het register van de Kamer van Koophandel blijkt dat deze week opnieuw vijf onderdelen van Swets op de fles zijn gegaan. Het gaat in de eerste plaats om de belangrijkste houdstermaatschappij Koninklijke Swets & Zeitlinger Holding. Daarnaast gingen ook de dochterbedrijven Swets & Zeitlinger Finance, Swets & Zeitlinger Beheer, Swets & Zeitlinger International Holding, en Swets Domus failliet.

Ook in de nieuwe faillissementen treedt Marcel Groenewegen op als curator. Onder zijn leiding hebben dochters Jongbloed en Accucoms inmiddels een doorstart gemaakt.

LEES OOK: Uitgevers waarschuwen voor surseance Swets

 

RTL Z
`