Geld en Werk

Advies aan regering: 'Geef zzp'ers en flexwerkers meer zekerheid'

07 februari 2017 05:55 Aangepast: 29 juli 2017 00:00
Archieffoto. Beeld © ANP

Er moet meer zekerheid komen voor zzp'ers en personeel met een tijdelijk contract. Dat vindt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR). Met meer zekerheid durven mensen en bedrijven meer risico te nemen.

Steeds minder mensen hebben een vaste baan. Bijna een derde van de werkenden is zzp'er of heeft een tijdelijk contract. Daarmee is Nederland koploper in Europa, zegt de WRR

Daarnaast zijn er meer hybride vormen waarop gewerkt wordt. Bijvoorbeeld mensen die een (parttime) baan hebben en daarnaast ondernemen, en werknemers die als 'intrapreneur' werken binnen bedrijven.

Stress over toekomst

De WRR waarschuwt voorde risico's die deze flexibilisering met zich meebrengt. Want aan de ene kant krijgen flexibele werknemers minder scholing en zijn ze minder bezig met innoveren binnen bedrijven. Dat kan slecht zijn voor de economie. 

Anderzijds kunnen er nieuwe kwetsbare groepen ontstaan, mensen met veel onzekerheid over hun inkomen en sociale zekerheid. Zij krijgen vaak minder erkenning op het werk en ervaren stress, stelt de WRR. Dat merken vooral jonge mensen als ze een huis gaan kopen of een gezin willen stichten, wat soms uitgesteld wordt.

Aanpassen aan soort werk

De raad geeft aan dat teruggaan naar de oude situatie - waarin de meeste mensen een vaste baan hadden - niet kan, en ook niet wenselijk is. 

Er is volgens de WRR een rol weggelegd voor iedereen om meer zekerheid te bieden aan zzp'ers en tijdelijke krachten, en wel zo:

  • Bedrijven kunnen het type contract dat gebruikt wordt, aanpassen aan de aard het werk. Niet altijd zijn flexcontracten op hun plek, maar worden ze wel ingezet.
  • De overheid kan wetgeving veranderen.
  • Werkgeversorganisaties en vakbonden zouden cao's kunnen aanpassen.
  • Vaste en flexibele werknemers een gelijkere behandeling moeten krijgen in het stelsel van sociale zekerheid - pensioenen, uitkeringen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore