Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Amsterdams Klimaatfonds pompt twee miljoen in Vandebron

Beeld © ANP (Archieffoto)

Het Amsterdamse Klimaat- en Energiefonds (Akef) investeert twee miljoen euro in de energiestart-up Vandebron. Doel van de investering is dat het bedrijf meer Amsterdamse klanten gaat werven.

En dat is ironisch, schrijft Het Parool, omdat het fonds is opgericht met de opbrengsten van de verkoop van het aandeel van de stad in energiebedrijf Nuon. Vandebron, een online marktplaats die stroom van bijvoorbeeld windmolens rechtstreeks verkoopt aan particulieren, probeert juist klanten af te snoepen van traditionele energiemaatschappijen. 

Het Akef bestaat sinds 2013 en heeft als doel om de 45 miljoen euro uit de verkoop van Nuon te investeren in de productie van duurzame energie of energiebesparing. Eerder werd onder meer geïnvesteerd in zonnepanelen op het dak van voetbalstadion Amsterdam Arena. 

Vandebron ageert fel tegen duurzame stroom die traditionele maatschappijen aanbieden. Volgens het bedrijf gaat het dan vaak om kolenstroom die met een certificaat als stroom uit Noorse waterkrachtcentrales worden verkocht. Vandebron zelf bemiddelt tussen leveranciers, zoals boeren met een windmolen, en klanten. Een boer die meer stroom genereert met z'n windmolen dan hij zelf gebruikt, kan dat via de start-up verkopen.