Geld en Werk

Kinderen geven hun zakgeld het liefst uit aan...

14 maart 2016 00:00 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30
Beeld © ANP

Snoep! Daar geven kinderen in de hoogste klassen van de basisschool hun zakgeld het liefste aan uit. Speelgoed, een andere favoriet, is meer in trek bij jongens dan bij meisjes.

Gemiddeld hebben Nederlandse kinderen 37 euro per maand uit te geven, blijkt uit onderzoek van Deloitte onder 500 kinderen uit groep 7 en 8. Het geld komt van zakgeld (zo'n 10 euro), maar kinderen verdienen ook geld met klusjes, giften voor rapporten en extraatjes van familie.

15 euro kwijt...
Van hun maandelijkse budget geven kinderen gemiddeld 10 euro vrij uit en wordt 12 euro gespaard. Boekhoud-skills hebben de kids nog niet: van de overige 15 euro kunnen de kinderen niet goed aangeven waar het gebleven is.

Met stip op één in uitgaven, zowel bij jongens als meisjes: snoep. Ook speelgoed is populair bij beide groepen.

Top 5 uitgaven door jongens:
1. Snoep
2. Speelgoed
3. Computergames
4. Cadeautjes
5. Online gaming 

Top 5 uitgaven door meisjes:
1. Snoep
2. Make-up
3. Kleding en/of sieraden
4. Speelgoed
5. Cadeautjes

Beïnvloed door vloggers
Niet vriendjes of ouders, maar bekende Youtubers hebben grote invloed op hoe kinderen hun geld uitgeven. Meer dan een derde van de kinderen raken door hun online idolen geïnspireerd om bepaalde producten te kopen. Bijvoorbeeld door Enzo Knol die een computerspel speelt of Jaimi Jongejan die make-up uitprobeert. 

Kinderen kopen ook regelmatig spullen online: de helft van hen doet dit regelmatig. Ze vinden dat wel minder voelen als geld uitgeven, dan wanneer ze in de winkel staan met hun portemonnee met contant geld. Marktplaats is populair: daar koopt twee derde van de kinderen weleens iets. Meisjes doen dat een stuk vaker (76 procent) dan jongens (57 procent).

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore