Ga naar de inhoud
Ziekenhuis Dokkum failliet

Fries ziekenhuis De Sionsberg failliet

Beeld © ANP

Zorginstelling Pasana, waar ook het Friese ziekenhuis De Sionsberg onder valt, is failliet. Dat heeft bestuursvoorzitter Norbert Hoefsmit van de zorginstelling in Dokkum zojuist tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Gisteren werd het personeel al over het naderende faillissement ingelicht.

Pasana bestaat uit ziekenhuis De Sionsberg en zeven verpleeg- en verzorgingshuizen in en rond Dokkum. De instelling zit al jaren in zwaar weer. Een fusie met het ziekenhuis in Drachten moest uitkomst bieden, maar de problemen in Dokkum bleken te groot.

ZIE OOK: Fries ziekenhuis failliet; wat nu?

Afgelopen anderhalf jaar voerde de zorginstelling al een drastische sanering door. Het ziekenhuis stootte enkele zorgtaken af, en schrapte een derde van de banen. Begin deze maand maakte Pasana bekend dat drie verzorgingshuizen zullen sluiten.

Maar de bezuinigingsmaatregelen zijn dus niet genoeg geweest. Volgens bestuursvoorzitter Hoefsmit gingen de laatste jaren steeds minder patiënten naar het ziekenhuis, en moeten de verpleeghuizen dicht, omdat ze in de toekomst alleen nog voor zeer hulpbehoevende ouderen toegankelijk zijn.

Pasana telde tot eind 2012 nog 935 voltijdswerknemers, waarvan ruim 300 bij het ziekenhuis, en bijna 600 bij de bejaardenhuizen.  

Bron: RTL Z