Economie

Nieuwe ontslagronde bij KPN

01 december 2014 09:32 Aangepast: 06 september 2015 15:34

KPN gaat hard ingrijpen bij de zakelijke tak van het bedrijf, dat melden bronnen aan RTL Z.

Hoeveel banen er gaan verdwijnen is onduidelijk, maar deze reorganisatie komt bovenop de al eerder aangekondigde 500 banen die zouden verdwijnen. Er moet flink bezuinigd worden bij de zakelijke tak, omdat er al jaren steeds minder geld binnenkomt.

ZIE OOK: Het wordt voor KPN moeilijk om de krimp te stoppen

Eind vorige maand stelde KPN een nieuwe directeur aan voor KPN Zakelijk. De Deen Jesper Eriksen is heeft één opdracht: zorgen dat er meer geld verdiend wordt met het aanbieden van telefonie en internet aan bedrijven. Dat is hard nodig, want de omzetdaling bij dit deel van KPN lijkt nog lang niet op z'n eind. Volgens Joost van Herpen van Abvakabo FNV wordt er onder grote druk gewerkt aan een plan om het zakelijke deel er weer bovenop te helpen: "Het zou me niets verbazen als daarbij ontslagen vallen."

ZIE OOK: Jos Versteeg: nog geen stabilisatie bij KPN

Door de crisis is de hele zakelijke markt gekrompen. KPN verzorgt soms hele werkplekken voor bedrijven. Als er minder mensen werken kan KPN minder werkplekken verkopen. Door de krimpende markt kost het KPN bovendien meer geld om nieuwe klanten binnen te halen. KPN zei in het laatste kwartaal bericht dat het 'aanvullende kostenbesparingen (zal) doorvoeren om de druk op de omzet te compenseren.'

Ook de overname van Ziggo door UPC zorgt voor extra spanning. Samen hebben UPC en Ziggo nu een landelijk dekkend vast internetnetwerk. Eerder was KPN de enige die zo'n luxe positie had. De zakelijke tak is erg belangrijk voor KPN. Ruim een derde van de totale omzet van het bedrijf komt daar vandaan. Het afgelopen kwartaal 706 miljoen euro (-10 procent).

Jesper Eriksen lijkt de aangewezen man om KPN Zakelijk te reorganiseren. Hij kent KPN goed. Eriksen was eerder was eerder directeur van Consumenten Mobiel en actief bij Consumenten Thuis. Ook heeft hij een verleden als HR directeur bij het Deense telecombedrijf TDC. Die ervaring komt goed van pas zijn huidige functie waarbij hij mogelijk van veel personeel afscheid moet nemen. 

`