Geld en Werk

Werkgevers bouw en metaal willen versoepeling AOW-leeftijd

17 juli 2017 07:32 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Een stratenmaker aan het werk. Beeld © ANP

Grote groepen werknemers dreigen ver voor hun pensioen uit te vallen en raken arbeidsongeschikt. Het nieuwe kabinet moet daarom de AOW-leeftijd versoepelen of bevriezen, zeggen werkgeversorganisaties voor de bouw, metaal en de installatiebranche.

Sinds het afschaffen van de VUT (vervroegde uittreding) en het verhogen van de pensioenleeftijd stijgt het aantal arbeidsongeschikten op alarmerende wijze, waarschuwen de organisaties in Het Financieele Dagblad. De politiek moet daarom ingrijpen om te voorkomen dat mensen met zware beroepen de eindstreep niet halen.

'Arbeidsjaren laten bepalen'

Dat kan volgens hen door soepeler om te gaan met de AOW-leeftijd. Die gaat nu stapsgewijs van 65 jaar in 2013 naar 67 jaar in 2022. Maar werkgeverskoepels voor de bouw (Bouwend Nederland en Aannemersfederatie AFNL/NOA), metaal (Koninklijke Metaalunie) en de installatiebranche (UNETO-VNI) zien dat niet zitten. Zij willen dat het aantal arbeidsjaren bepaald wanneer je met pensioen mag.

Zij wijzen daarbij op cijfers van het Economisch Instituut van de Bouw. Dat waarschuwde begin deze maand dat de kans op uitval voor betonvlechters en stukadoors tientallen malen hoger is dan gemiddeld.

Onbetaalbaar? 

Volgens critici zou een flexibilisering echter onbetaalbaar en onuitvoerbaar zijn: het ministerie van Sociale Zaken heeft in het verleden vaker geprobeerd om vast te stellen wat nu wel en wat geen zwaar beroep is. Die definitie leidt al jaren tot veel discussie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore