Geld en Werk

Ontslagen bankier eist 7 ton van Van Lanschot

01 december 2014 15:27 Aangepast: 25 februari 2016 15:54

Een bankier die door Van Lanschot Bankiers werd ontslagen wegens onacceptabele gedragingen eist ruim driekwart miljoen euro van de bank. Dat bevestigt zijn advocaat Thom Beukers tegenover RTL Z.

De bankier werkte bijna 15 jaar voor Van Lanschot Bankiers. In de zomer van 2011 ontsloeg het Bossche bankiershuis hem op staande voet, nadat een onderzoek zou hebben uitgewezen dat hij onder meer privé betrokken was bij het beheer van zwart geld van een bankklant.

In de herfst van 2011 kreeg de man een nieuwe baan, als manager private banking bij Rabobank Roermond-Echt. Maar de toenmalige bestuursvoorzitter Floris Deckers van Van Lanschot Bankiers lichtte de directeur Toezicht van Rabobank Nederland in over het ontslag van de ex-werknemer. Ook zou Van Lanschot toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) hebben ingelicht. Op ‘dringend advies’ van Rabobank Nederland besloot de lokale Rabobank hem toen op straat te zetten. 

De bankier stapte vervolgens naar de rechter en diende een schadeclaim in van 762.950 euro. Hij stelde dat Van Lanschot tegen de afspraken in Rabobank Nederland op de hoogte had gesteld van de achtergronden van zijn ontslag. De Bossche bank betwistte dit en stelde onder meer dat het was gebeurd in het kader van de gedragscode tussen banken en de Wet financieel toezicht.

In de slepende rechtszaak tussen de partijen staat het inmiddels 2-0 voor de bankier. De rechtbank Oost-Brabant bepaalde eerder dat Van Lanschot inderdaad onrechtmatig handelde door Rabobank Nederland in te lichten. Afgelopen woensdag oordeelde de rechtbank het bewezen dat de bankier als gevolg hiervan door Rabobank op straat werd gezet.

De rechter neemt echter niet klakkeloos aan dat de inmiddels 55-jarige bankier aan inkomstenderving bijna 738.000 euro schade lijdt. De bankier moet daarvan een onderbouwde berekening indienen. Enkele van zijn aanvullende, kleinere schadeclaims werden door de rechter verworpen.

Van Lanschot laat weten dat het kennis heeft genomen van het tussenvonnis, en dit momenteel bestudeert. "Wij sluiten niet uit dat we in deze zaak in hoger beroep gaan", aldus de woordvoerder van de bank. 

ZIE OOK: SNS-verdachten slechts drie jaar op zwarte lijst

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore