Economie

Gamesbedrijf Playlogic (weer) failliet

03 december 2014 23:24 Aangepast: 06 september 2015 20:34

Het gamesbedrijf Playlogic is opnieuw failliet. Dat laat curator Ernst-Paul Pandelitschka weten aan RTL Z. Een voorganger van het bedrijf ging vier jaar geleden ook al bankroet.

Playlogic werd twaalf jaar geleden opgericht door de kleurrijke serie-ondernemer Willem Smit en diens zoon Rogier.  Het bedrijf groeide uit tot de grootste games-uitgever van Nederland, met een eigen spellenfabriek in Breda. Het bedrijf bracht onder meer spellen voor de Xbox360 en Sony Playstation uit.

In 2005 ging Playlogic via een omgekeerde overname naar de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq. Het gamesbedrijf wist veel geld van investeerders op te halen, maar bleef zwaar verlieslijdend. In 2010 ging Playlogic voor het eerst failliet.

Gokindustrie

Eind dat jaar maakte het bedrijf echter een doorstart, opnieuw met Willem en Rogier Smit als grootaandeelhouders. Rogier werd bestuursvoorzitter. Onder de naam Playlogic Entertainment richtte het bedrijf zich vooral op de mobiele gokindustrie. Ook werden er nieuwe spellen uitgegeven.

Vorig jaar kreeg Playlogic Entertainment een holding boven zich, die onder de naam 24/7 Gaming Group naar de Britse beurs AIM ging. Volgens een aandelenregister uit april was Rogier Smit met een belang van ruim 28 procent de grootste aandeelhouder. Mogelijk dat vader en zoon Smit ook nog indirect aandelen bezitten.

Niet overtuigend
Ook na de doorstart wist Playlogic niet te overtuigen. In het jaarverslag over 2013 wordt al gewaarschuwd voor vraagtekens rond de continuïteit van de onderneming. De beursgenoteerde moeder boekte vorig jaar een verlies van ruim 3 miljoen euro op een omzet van nog geen twee ton.

Vrijdag werd uitstel van betaling verleend aan Playlogic Entertainment en drie dochters. Die surseances zijn volgens curator Pandelitschka gisteren allemaal omgezet in faillissementen. De curator laat desgevraagd weten dat het Britse beursfonds niet is omgevallen. “Ook het casino-onderdeel is nog niet failliet.” Wel ligt sinds september de handel in aandelen stil.

Nieuwe plannen
Het lijkt erop dat de familie Smit alweer nieuwe plannen smeedt, want drie maanden geleden stelde het beursfonds bezig te zijn met de overname van “een handelshuis in binaire opties, dat onder gezag staat van de beurstoezichthouder van Cyprus.”

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore