Jarenlang heeft Uber actief controleurs ontweken in steden waar de taxiservice verboden was of onderworpen aan strenge regelgeving. Middels een schaduw-app werden inspecteurs uit de auto’s gehouden.
Dat schrijft The New York Times op basis van anonieme (ex-)medewerkers. Het bevestigt daarmee eerder onderzoek van RTL Z, dat in 2015 beschreef hoe het voor inspecteurs die UberPop onderzochten in Amsterdam onmogelijk was om een rit te boeken en zo effectief te controleren.
Het bleek dat de app de prepaid creditcards van de controleurs herkende en op basis daarvan geen ritten aanbood.
The New York Times schrijft dat een soortgelijke strategie op wereldschaal is toegepast sinds 2014, het betreft met name de taxi-dienst UberX, tevens de service die nog wél in Nederland beschikbaar is. UberPop werd twee jaar geleden stopgezet nadat het eerder illegaal was verklaard.
Greyball
De sleutel bij het ontwijken van controleurs is ‘Greyball’, software die op basis van data die Uber in huis heeft bepaalt wie niet mee mag rijden met de dienst. Als je door Greyball wordt herkend, kun je de app wel openen maar krijg je altijd te zien dat er geen ritten beschikbaar zijn.
Uber ontkent de aantijgingen niet en zegt in een statement dat het onderdeel is van een breder programma om ritten af te wijzen voor onbetrouwbare of gevaarlijke klanten maar ook voor het weren van concurrenten en "tegenstanders die samenwerken met autoriteiten om onze chauffeurs te pakken."
Schandalen
De innovatieve taxi-dienst heeft inmiddels een lange lijst met incidenten. Recentelijk moest Uber 20 miljoen dollar betalen aan chauffeurs die zich misleid voelden.
Eergisteren moest topman Kalanick door het stof nadat hij een chauffeur had uitgefoeterd. Kort daarvoor moest het bedrijf zich verweren naar aanleiding van berichten over seksuele intimidatie door leidinggevenden. Eind vorige maand werd Uber beschuldigd van diefstal en het schenden van patenten. En dat is slechts 2017.