Economie

Achmea moet schadevergoeding betalen aan gedupeerden woekerpolis

28 januari 2016 22:47 Aangepast: 03 augustus 2017 15:23

In een proefproces is bepaald dat verzekeraar Achmea een schadevergoeding moet betalen van bijna 20.000 euro aan een klant die was gedupeerd omdat hij een woekerpolis had. Dat is veel meer dan eerder was toegekend.

Volgens belangenorganisatie Wakkerpolis is de uitspraak van de Commissie van Beroep van het Kifid (Klachteninstituut Financiële Dienstverlening) één op één toepasbaar op alle beleggingsverzekeringen van Achmea (Centraal Beheer), NN en ASR (Waerdye) die zijn gerelateerd aan een hypotheek of pensioen.

In 2008 stelden verzekeraars een Tegemoetkomingsregeling op, maar het Kifid vindt die onvoldoende, zegt Wakkerpolis in een persbericht. Een klant kreeg een schadevergoeding van 2000 euro, maar het Kifid heeft dat nu verhoogd tot het tienvoudige.

'Niet voldoende geïnformeerd'
Achmea zou de klanten niet voldoende hebben geïnformeerd over de hoogte van de overlijdensrisicopremies en het zogenoemde hefboomeffect.

Volgens Wakkerpolis is de schade voor de verzekeraars alleen al vanwege het hefboomeffect minstens 4 miljard euro. Advocaat Adriaan de Gier van Woekerpolis schat dat er zo'n 500.000 consumenten zijn gedupeerd, met een gemiddelde schade van 8000 tot 10.000 euro.

Het maakt volgens De Gier niet uit of de polis nog loopt of is beëindigd.

`