Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

'Geheime diensten willen chat-apps aftappen'

20 april 2016 17:06 Aangepast: 31 juli 2017 18:00
Beeld © Getty

Met de aankomende 'aftapwet' wordt het voor de geheime diensten mogelijk om internetverkeer te onderscheppen. Daarmee wil de AIVD bijvoorbeeld gebruikers van specifieke apps in de gaten houden.

In een document dat is ingezien door de NOS vraagt het ministerie van Binnenlandse Zaken aan internetproviders om een kostenberekening te maken voor een fictieve tapopdracht. De fictieve tapopdracht bestaat uit een stad met 400.000 inwoners die een specifieke chat-app gebruiken, waarvan het internetverkeer van 200 gebruikers moet worden 'doorzocht'.

In het fictieve voorbeeld zou het kunnen gaan om gebruikers van een specifieke chat-app die populair is onder jihadisten. Er wordt dan gekeken welke ip-adressen deze app gebruiken en - indien mogelijk - met wie zij communiceren, om vervolgens nader onderzoek te verrichten en bijvoorbeeld de communicatie in te zien.

Op de vraag van RTL Z waarom het voorbeeld van een tapopdracht zich specifiek richt op een stad en chat-apps, wil het ministerie van Binnenlandse Zaken niet reageren.

Zorgt voor een sleepnet
Met de fictieve tapopdracht wordt de indruk gewekt dat de aankomende Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten voor een 'sleepnet' zorgt. Bij een sleepnet onderscheppen de geheime diensten een grote hoeveelheid data, om vervolgens de informatie te analyseren.

Minister Plasterk heeft vorige week ontkend dat er een sleepnet komt, en benadrukt dat de nieuwe wet het bijvoorbeeld mogelijk maakt om alle communicatie tussen Nederland en Syrië af te tappen. Op de vraag of de AIVD ook specifieke wijken of steden wil aftappen omdat zich daar mogelijk een terrorismeverdachte schuilhoudt, wilde Plasterk niet inhoudelijk reageren.

Alleen bij specifieke onderzoeken
Een woordvoerder van Binnenlandse Zaken benadrukt tegen RTL Z dat de tapbevoegdheid alleen bij een specifieke onderzoeksopdracht mag worden ingezet, die naast de minister ook door een onafhankelijke commissie van rechters wordt getoetst.

Het contact met internetproviders is volgens de woordvoerder verplicht omdat voor de aankomende wet een 'bedrijfseffectentoets' moet worden gehouden. Bij zo'n toets worden de potentiële kosten voor de sector in kaart gebracht. 

Gaat miljoenen kosten
"Het gaat om ontzettend veel data, bijna onwerkbaar", zegt een anonieme medewerker uit de telecomindustrie die de netwerken aftapbaar moet maken, tegen de NOS. Volgens hem gaat de nieuwe wet miljoenen euro's kosten. 

De afgelopen maanden zijn veel techbedrijven overgestapt op end-to-end-encryptie, waarmee communicatie wordt versleuteld. Hierdoor is het voor de geheime diensten lastiger om de afgetapte communicatie in te zien.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore