Geld en Werk

Renault: ja, we zijn onderzocht, maar geen bewijs sjoemelen

14 januari 2016 14:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Carlos Ghosn in betere tijden. Beeld © EPA

Renault bevestigt dat Franse autoriteiten onderzoek doen naar auto's van Renault, maar dat daarbij geen aanwijzingen zijn gevonden van sjoemelsoftware (of op z'n Frans: truqueur équipant).

Het onderzoek is ingesteld naar aanleiding van de in Amerika ontdekte manipulatie van emissietests door Volkswagen, of zoals de Fransen het in een persbericht schrijven 'grote autobouwer'. Geruchten over een fraudeonderzoek joegen de koers van Renault en andere automakers hard naar beneden. Rond 12.30 uur stond Renault ruim 20 procent in de min. 

Ondanks dat er in de tot nu onderzochte auto's van Renault geen bewijs is gevonden, doet een andere Franse dienst nog wel aanvullend onderzoek. In het kader daarvan is er op drie locaties verder onderzoek gedaan door de DGCCRF, een dienst die onder meer fraude bestrijdt. Volgens een vakbondsbestuurder, die de zaak aan het rollen bracht, zouden daarbij ook computers in beslag zijn genomen. 

'Volledig meewerken'
In het eerste onderzoek, van een speciaal daartoe opgerichte commissie, zijn tot eind december 11 auto's onderzocht. Daar zaten vier Renaults tussen. In totaal worden 100 Franse auto's onder de loep genomen, waarvan 25 Renault's. Dat staat gelijk aan het marktaandeel van de autobouwer in Frankrijk. 

Renault noemt de voorlopige uitkomsten van het onderzoek 'goed nieuws' en zegt volledig mee te werken. 

Meer op rtlz.nl:
Gerucht sjoemelsoftware Renault; koersen autofabrikanten onderuit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore