Economie

DNB moet 4,8 miljoen betalen in gouddispuut met Vereenigde Glasfabrieken.

12 december 2014 12:23 Aangepast: 06 september 2015 15:38

De Nederlandsche Bank (DNB) moet van de rechtbank Rotterdam ruim 4,8 miljoen euro schadevergoeding betalen aan het Pensioenfonds Vereenigde Glasfabrieken. Dit omdat de toezichthouder het fonds vijf jaar terug ten onrechte op de vingers tikte omdat dat te veel in goud zou beleggen.

Het pensioenfonds breidde in oktober 2009 zijn beleggingen in fysiek goud uit tot 12 procent van de totale portefeuille. DNB vond dat het daarmee te veel risico nam en gaf het fonds de aanwijzing zijn beleggingen in goud af te bouwen tot tussen de 1 en 3 procent.

Maar de goudprijs bevond zich toen op een relatief laag niveau. Het fonds werd dus gedwongen de beleggingen voor een lagere prijs te verkopen. Daarom tekende het beroep aan tegen het besluit. Dat werd vervolgens door de rechtbank en later door het College van Beroep voor het bedrijfsleven gegrond verklaard. Het pensioenfonds diende daarna een schadevergoeding in.

DNB laat weten de uitspraak teleurstellend te vinden. De toezichthouder beraadt zich nog over de mogelijkheid van een hoger beroep.

LEES OOK de column van Ilja Boelaars. Pensioentoezicht: mag het wat strenger, alstublieft?

`