Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Volksbank-klanten kunnen nu ook contactloos betalen met smartphone

Een klant in een winkel in Leiden betaalt met zijn smartphone. Beeld © ANP

In navolging van banken als ABN Amro, ING en Rabobank kunnen klanten van de Volksbank nu ook contactloos betalen met hun smartphone.

Klanten van de bank, waaronder SNS, ASN en RegioBank vallen, met een Android-toestel met nfc-chip en Android 5.0, kunnen hiervoor een speciale app dowloaden. Voor smartphones met iOS is mobiel betalen bij Nederlandse banken nog altijd niet mogelijk.  

Dit komt doordat Apple de nfc-chip in iPhones heeft afgesloten. Apple Pay is de enige mogelijkheid om contactloos met je iPhone te betalen, alleen kan dit nog niet in Nederland. Dit is op den duur wel de bedoeling

Nog weinig betalingen

Hoewel betalen met de telefoon in populariteit groeit, stelt het in absolute aantallen nog niet zoveel voor. Er zijn nog maar 200.000 mensen die in Nederland af en toe betalen met hun smartphone, terwijl het al sinds 2015 mogelijk is.

Contactloos betalen wordt daarentegen wel massaal omarmd. In augustus was 1 op de 3 pinbetalingen contactloos. Dat was een jaar eerder nog rond de 13 procent. De Volksbank verwacht echter dat contactloos mobiel betalen de komende jaren ook flink toe zal nemen.

Kosten

"Het is een snel en eenvoudig alternatief voor het doen van kleine betalingen zoals voor een kop koffie of een kleine boodschappen", aldus een woordvoerder. Bedragen tot 25 euro kun je zonder mobielbetalencode afrekenen, daarboven met code.

Tot 1 april 2018 is de service gratis. Daarna betalen klanten elke maand 0,50 euro per rekening en per persoon.  Bij de Rabobank is de service gratis. Bij ING zijn de eerste zes maanden gratis.

Daarna zijn de kosten voor gebruik van de app 0,50 euro per maand per actieve mobiele pas. Voor jongeren van 16 en 17 jaar met een ING Jongerenrekening en studenten met een ING Studentenrekening is mobiel betalen gratis.

ABN Amro brengt pas na 1 januari 2018 kosten in rekening. Hoeveel wordt tegen die tijd bekendgemaakt.