Economie

Kerstpakketten zijn dit jaar luxer

12 december 2014 16:48 Aangepast: 06 september 2015 15:38

Meer mensen krijgen dit jaar een kerstpakket en de pakketten worden luxer. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Z langs leveranciers van kerstpakketten.

Ronald Gravendijk, de directeur van Makro Kerstpakketten, zegt dat hij denkt bijna 10 procent meer kerstpakketten te verkopen.

Luxer
De pakketten worden volgens Gravendijk ook luxer. Hij geeft aan dat er de afgelopen jaren door de crisis vooral producten met vrij eenvoudige levensmiddelen werden verkocht, zoals tomatensoep, ragout en pasteibakjes. Nu zitten er juist meer luxe-artikelen in de kerstpakketten, zoals tapas-artikelen, luxe thee en zelfs vuurkorven en poffertjespannen.

ZIE OOK: 'Rond kerst dreigen lege pinautomaten'

Ondanks het feit dat er volgens Gravendijk luxere producten in kerstpakketten zitten worden ze niet duurder. De meeste kerstpakketten die worden verkocht kosten volgens hem tussen de 35 en de 45 euro.

ZIE OOK: Kick-off RTL Viert de Kerst met Mark Rutte

Bart Poierrie, directeur van Kerstpakketten.nl, zegt ruim 20 procent meer pakketten af te zetten. Ook hij merkt dat er wat luxere producten in de kerstpakketten zitten. ''Werkgevers durven weer wat meer''. In tegenstelling tot de Makro ziet Poierrie juist wel dat pakketten duurder worden. Hij geeft aan dat door aanpassing van de werkkostenregeling kerstpakketten straks 150 euro mogen kosten. Nu is dat nog maar 70 euro. 

ZIE OOK: 'Winkeldief slaat vooral toe in kerstperiode'

Houten snijplanken en spuitbus slagroom
Ook Sligro verwacht meer kerstpakketten te verkopen. Het overgrote deel van de pakketten die bij Sligro worden besteld is echter nog altijd een ouderwets 'voedselpakket'.

De trend van luxere voedingsmiddelen in kerstpakketten zien ze bij Sligro niet. Wél zit er in de meeste pakketten minimaal 1 non-food artikel. Razend populair zijn houten snijplanken. Het product dat het meest in kerstpakketten zit is... een spuitbus slagroom. Die zit in maar liefst 70 procent van de pakketten die bij Sligro worden besteld.

RTL Z
`