Geld en Werk

Steeds meer zzp'ers gooien het bijltje erbij neer

18 november 2016 02:50 Aangepast: 29 juli 2017 18:00
Werkruimte voor zzp'ers. Beeld © ANP

Voor het eerst in jaren is het aantal zzp'ers niet verder toegenomen. Steeds meer mensen gooien het bijltje erbij neer: ze keren de arbeidsmarkt de rug toe of ze worden werknemer.

Sinds het derde kwartaal van 2003 kwamen er bijna 400.000 zelfstandigen zonder personeel bij, een toename van 63 procent. Maar het afgelopen jaar vlakte de stijging af, zegt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Per kwartaal stopten dit jaar bijna 50.000 zzp'ers.

Aan de slag als werknemer

De meesten verlieten de arbeidsmarkt. Maar bijna de helft ging aan de slag als werknemer, meestal met een flexibele arbeidsrelatie. In het derde kwartaal van dit jaar ging het nog om ongeveer 1 miljoen mensen die hun belangrijkste inkomsten halen uit werk als zzp'er. Dat zijn er minder dan een jaar geleden.

Bij de toename van het aantal zzp’ers in de afgelopen jaren ging het vooral om hoogopgeleiden. Die vormen nu ruim 40 procent van alle zelfstandigen zonder personeel. De middelbaar-opgeleide zzp'ers zijn niet langer de grootste groep. Mensen die naast een vaste baan wat bijklussen, worden door het CBS niet meegeteld in de cijfers.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore