Strijd om de Noordpool

De kans is groot dat de Noordpool straks van Denemarken is

15 december 2014 16:22 Aangepast: 06 september 2015 15:38

Vandaag klopt Denemarken aan bij de Verenigde Naties om de hele Noordpool te claimen. Nu is er nog niemand ‘eigenaar’, maar de strijd om de Noordpool is al jaren aan de gang. De Russen plantten in 2007 een vlag op de zeebodem. Ook de Canadezen azen op de Noordpool. Denemarken is nu het eerste land dat de Noordpool volledig claimt.

De claim van de Denen draait allemaal om een bergketen op de zeebodem die het zuidelijke puntje van de Noordpool verbindt met Groenland en Groenland valt onder Denemarken. De kans is groot dat Denemarken inderdaad de baas wordt over de Noordpool. Dat denkt poolonderzoeker Maarten Loonen van het Arctisch Centrum van de Rijksuniversiteit Groningen. “Vaste grenzen geven duidelijkheid”, aldus Loonen. Het niemandsland zorgt juist voor onrust, betoogt hij. “De Russen hebben twee keer een claim ingediend en zijn twee keer afgewezen. Als Denemarken gelijk krijgt, dan kan Rusland daar garen bij spinnen. Zij kunnen dan opnieuw een claim indienen op het gebied eromheen." 

Vanuit financieel oogpunt is de Noordpool erg interessant. Er zit veel vis. Bovendien smelt de ijskap, daardoor ontstaan er nieuwe vaarroutes die Azië met de Verenigde Staten en Europa kunnen verbinden. Het allerbelangrijkste is misschien wel wat er in de bodem zit: olie en gas. Een kwart van alle nog niet ontdekte olie- en gasvelden zou bij de Noordpool liggen. Daar boren is overigens niet zonder risico’s. Volgens milieuorganisaties is het gevaarlijker om in koude gebieden te boren.

Denemarken – en de rest van de wereld – moet nog wel even geduld hebben. De Verenigde Naties gaan de claim onderzoeken. Daar hebben ze een jaar of 10 voor nodig. 

Tip! Klik hier voor een uitgebreide infographic van de Noordpool

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore