Geld en Werk

Investeerders NPM en Gilde slaags over Swets

16 december 2014 10:33 Aangepast: 06 september 2015 15:39

Oude en nieuwe aandeelhouders van de failliete abonnementendistributeur Swets & Zeitlinger ruziën met elkaar over een Braziliaanse belastingclaim van 35 miljoen euro. Dat blijkt uit onderzoek door RTL Z.

Swets, dat in oktober failliet ging, was een internationale schakel tussen uitgevers en grote afnemers van abonnementen. Afnemers waren vooral bibliotheken, universiteiten en bedrijven. Tot 2007 was de multinational in handen van een investeerdersgroep onder leiding van NPM Capital. Zeven jaar geleden werd het bedrijf gekocht door een nieuwe investeerdersgroep, onder leiding van Gilde Buy Out Partners.

Belastingaffaire
Barrière voor die overname was een lopende belastingkwestie bij de Braziliaanse dochter, Swets Servicos para Bibliotecas. Maar omdat de verkopers beloofden de uiteindelijke belastingaanslag te zullen betalen, kwam de deal toch rond.

Naar nu blijkt, wilden NPM Capital en de andere ex-eigenaren uiteindelijk echter toch niet opdraaien voor de Braziliaanse belastingschuld. Dat valt af te leiden uit het eerste faillissementsverslag van curator Marcel Groenewegen. Volgens een vonnis van de Amsterdamse rechtbank bedraagt de schuld inmiddels bijna 35 miljoen euro, inclusief kosten en boetes. De ex-aandeelhouders weigeren dit te betalen, omdat de nieuwe eigenaren de belastingschuld zelf zouden hebben laten oplopen.

Arbitragevonnis
In 2012 oordeelde het Nederlands Arbitrage Instituut echter dat NPM Capital en de andere ex-aandeelhouders de tientallen miljoenen toch moeten betalen. Hun poging om het arbitragevonnis door de rechter te laten vernietigen, mislukte eerder dit jaar. Het hoger beroep liep nog op het moment dat Swets in oktober failliet ging.

Het faillissement betekent niet dat NPM en de andere oud-eigenaren nu van de Braziliaanse belastingclaim af zijn. In zijn faillissementsverslag schrijft curator Groenewegen dat hij door hen is gevraagd de procedure over te nemen. Groenewegen was onbereikbaar voor een toelichting. Gilde-partner Boudewijn Molenaar bevestigt het conflict, maar wil er niet inhoudelijk op in gaan. NPM Capital wil geen commentaar geven. “Wij doen helemaal geen uitspraken over Swets”, zegt woordvoerster Yoe-Mee Leung.

Spaanse belastingaanslag
Het conflict rond de belastingclaim doet denken aan een vergelijkbare zaak rond de koffiebrander De Drie Mollen. Eerder dit jaar meldde RTL Z dat oud-eigenaren waaronder NPM Capital niet wilden opdraaien voor een Spaanse belastingaanslag, waarvoor zij een vrijwaring hadden afgegeven.

Zie ook: Banken dreigen 72 miljoen te verliezen aan Swets

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore