Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Geld en Werk

Dijsselbloem: Unilever, bescherm jezelf tegen hyena's

25 februari 2017 15:59 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Werknemers van de Unileverfabriek in Rotterdam. Beeld © ANP (Archieffoto)

Unilever moet niet ineens zijn duurzame beleid omgooien, maar een beschermingsconstructie opwerpen om zo te voorkomen dat het bedrijf overgenomen wordt, zegt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën.

Hij deed de uitspraak in het radioprogramma Kamerbreed (vanaf 38 minuten).

Deze week wees Unilever een bod van het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz af. Deze zogenaamde 'hyena' zou het bedrijf alleen maar willen uitknijpen, ten koste van Unilever zelf.

Woensdag kondigde bestuursvoorzitter Paul Polman ineens een radicale koerswijziging aan: zijn bedrijf gaat alles doen om de winstgevendheid opvoeren en snel aandeelhouderswaarde te creëren. Daarmee wil Unilever voorkomen dat beleggers ontvankelijk zijn voor een nieuw en hoger vijandelijk bod.

'Blijf naar de lange termijn kijken'

Slecht plan, zegt Dijsselbloem daarover in het radioprogramma. Hij prijst het Brits-Nederlandse bedrijf juist om zijn duurzame visie, waarbij de lange termijn - en geen snelle winst - centraal staat.

"Unilever moet het lef hebben om zichzelf te beschermen tegen overnames", zegt hij. De minister roept het bedrijf daarom op om zich juridisch te wapenen. Als voorbeeld noemt hij een constructie van ABN Amro: "Toen wij het bedrijf terug brachten naar de beurs, hebben we het een beschermingsconstructie meegegeven. Unilever heeft ook die mogelijkheid, via een stichting of administratiekantoor."

Wetgeving

Het kabinet bereidt wetgeving voor om bedrijven die op strategische punten actief zijn, zoals de telecom, te beschermen. Unilever valt daar echter niet onder, omdat het bedrijf niet opereert in een sector die het kabinet wil beschermen.

"Ik heb ervoor gepleit om te verkennen of dat (de wetgeving, red.) niet breder zou moeten. En dat hebben we ook afgesproken in het kabinet", zegt Dijsselbloem. Het is onduidelijk wanneer hij daar meer duidelijkheid over verwacht.

Pensioenfondsen roepen op tot hetzelfde

De minister staat niet alleen in dit standpunt. Vandaag riepen investeerders van twee Nederlandse pensioenfondsen in de Volkskrant Unilever op om wel duurzaam te blijven.

Zij waarschuwen dat ze als grote beleggers nadrukkelijk in de gaten houden hoe bedrijven waarin ze investeren omgaan met milieu en maatschappij. Unilever deed dat tot nu toe prima, maar moet dat wel vasthouden, aldus de investeerders.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van