Economie

Op dit platform kunnen boeren geld lenen van de crowd

17 december 2014 14:02 Aangepast: 06 september 2015 15:39

Boerenbedrijven die maar geen lening krijgen bij de bank kunnen vanaf deze week misschien wel terecht bij een nieuwe crowdfund website: Farmers Funding.

Het platform geeft agrariërs de mogelijkheid om grote projecten te financieren, zoals een nieuwe stal of handige ICT tools. Tegelijkertijd kunnen particulieren geld investeren. Er zit geen maximum op de bedragen die agrariërs kunnen lenen. Wel is er sprake van een selectie: niet iedereen komt in aanmerking voor funding. Het platform is vooral bedoeld voor de grote investeerder, maar kleinere bedragen zijn ook mogelijk. Het minimumbedrag is 1.000 euro.

Banken
De reden achter het crowdfundplatform: banken lenen minder geld uit. “Het is eigenlijk financieren zoals het vroeger ging: hij heeft geld, ik niet. Wij brengen dat samen. Banken verstrekken door aangescherpte normen minder leningen. Tegelijkertijd zie je dat rentes heel laag zijn, dus mensen met spaargeld verdienen daar weinig mee. Beide problemen lossen we hiermee op,” vertelt Edwin Burgers, directeur van risicomanagementbedrijf DCA en mede-oprichter van het platform. Andere oprichter is financieel adviesbureau One Finance Agro. Facilitator is crowdfundplatform Symbid. De oprichters verdienen geld met de transactiefee: een half procent op het investeringsbedrag.

Op dit moment zijn er nog maar drie projecten die funding nodig hebben. Maar er zijn al meer aanmeldingen, meldt Burgers. “Ik verwacht dat er tussen nu en januari tien projecten bij komen.”


Thumbnail

Risico's
Investeren is niet zonder risico’s. Wanneer een lening niet kan worden terugbetaald, kan de investeerder het geld kwijt zijn. Op de website van Farmers Funding staat: “Normaliter zal de vordering plus de bijkomende kosten verhaald worden op de lener. Indien dit door omstandigheden niet mogelijk blijkt te zijn loopt de investeerder het risico zijn ingelegde vermogen kwijt te zijn en zullen ook de kosten voor de niet succesvolle terugvordering voor rekening van de investeerder zijn.” 

Farmers Funding is geen bank, maar een bemiddelaar. Symbid heeft daar de nodige vergunning voor crowdfundingprojecten.

RTL Z
`