Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Belastingtelefoon geeft nog steeds erg vaak het verkeerde antwoord

Beeld © ANP

Wie de hulplijn van de Belastingdienst belt voor advies moet uitkijken dat hij niet bedrogen uitkomt. In maar liefst 40 procent van de gevallen geeft een medewerker namelijk een fout antwoord op een vraag.

Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die de Belastingtelefoon vijftig keer belde en daarbij vijf vragen tien keer stelde.

Die vragen waren blijkbaar vrij pittig voor sommige medewerkers. Het ging twintig keer fout en drieëntwintig keer goed. Verder werd drie keer toevallig het goede antwoord gegeven en er werd vier keer doorverwezen.   

Kwalijke zaak

Daarmee scoort de hulplijn alweer een onvoldoende. De dienst zou in elk geval het goede antwoord moeten geven op vragen waar veel belastingbetalers mee zitten, vindt de bond, die het onderzoek al jaren uitvoert.

Daarom werd er dit jaar vooral gebeld met vragen die voor veel Nederlanders relevant zijn. Daarbij viel wel op dat juist die vragen slechter werden beantwoord dan meer specialistische vragen.

De Belastingtelefoon scoort overigens wel beter dan vorig jaar, toen nog 60 procent van de vragen fout werd beantwoord.

Ook online kan het beter 

Vooral een vraag of medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist die niet worden vergoed wel aftrekbaar zijn, werd slecht beantwoord.

Voorgeschreven medicijnen zijn namelijk aftrekbaar, tenzij de kosten uit het eigen risico worden betaald. Medewerkers van de hulplijn gingen de mist in omdat ze vergaten te vragen waarom de medicijnen niet werden vergoed.

Informatie moeilijk te vinden

Een opmerkelijke fout, vindt de bond. De Belastingdienst stuurde namelijk in 2014 een brief aan mensen die de aftrekpost claimden om duidelijkheid te scheppen. Een actie die leidde tot een daling van 54 procent in de in aftrek gebrachte medicijnen.

Ook online kan de informatievoorziening van de Belastingdienst beter, vindt de Consumentenbond. Informatie is vaak moeilijk te vinden of onvolledig. 

Belastingdienst: dienstverlening is al verbeterd

De Belastingdienst laat weten dat er al aanvullende maatregelen zijn genomen om de dienstverlening te verbeteren. Zo komt er een team van ongeveer tien fiscaal specialisten om minder vaak voorkomende vragen te beantwoorden. Verder is de website verbeterd zodat mensen zelf sneller een antwoord kunnen vinden. Ook zal een extern bureau een paar keer per jaar een oefening doen met ingewikkelde vragen.

Volgens de dienst wordt de BelastingTelefoon elk jaar tussen de 12 en 13 miljoen keer gebeld en wordt 90 procent van de vragen juist beantwoord. Het onderzoek van de Consumentenbond gaat over complexe, specifieke vragen die niet zo vaak voorkomen, stelt de Belastingdienst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van