Geld en Werk

PWC: Vrouwen niet te porren voor baan in financiële sector

28 maart 2017 18:40 Aangepast: 28 maart 2017 18:40

Het overgrote merendeel van de financiële sector probeert actief vrouwen en minderheidsgroepen aan te trekken, maar die strategieën werken maar matig. Vrouwen lijken de sector links te laten liggen.

Dat is wel opmerkelijk, want juist banken, fintech-bedrijven en vermogensbeheerders hebben vaak speciale wervingsstrategieën in het leven geroepen om meer vrouwen en minderheidsgroepen aan te trekken. Ruim driekwart van de bedrijven in de financiële sector voert een speciaal 'diversiteitsbeleid', terwijl slechts 51 procent van de bedrijven buiten de sector dat doet.

Dat blijkt uit onderzoek van accountants- en advieskantoor PwC, onder tientallen bedrijven uit de sector en bijna driehonderd werknemers. De conclusie van de onderzoekers? De huidige pogingen om vrouwen en minderheidsgroepen aan te trekken schieten te kort.

'Helemaal geen effect'

Slechts 36 procent van de financiële bedrijven geeft aan door actieve werving meer vrouwelijke sollicitanten te ontvangen. Maar een kwart van de bedrijven lukt het uiteindelijk ook om ervaren vrouwen aan te nemen. Bedrijven buiten de financiële sector scoren aanzienlijk beter.

Iets meer dan een derde van de bedrijven in de financiële sector geeft aan zelfs helemaal geen effect waar te nemen na het invoeren van speciaal wervingsbeleid. Ook dat is, ondanks alle moeite, onder het gemiddelde.

Volgens de PwC-onderzoekers kan de oorzaak voor het gebrek aan vrouwen of minderheden op de financiële werkvloer niet worden toegeschreven aan een gebrek aan kandidaten. De truc zou zijn om hen ervan te overtuigen dat het bedrijf diversiteit ook echt zo hoog in het vaandel heeft staan als het zegt.

Kritische vrouwen

Vrouwen zijn volgens het rapport namelijk kritisch als het om dit onderwerp gaat. Een inclusieve bedrijfscultuur geeft vaak de doorslag bij het accepteren van een baan. Bijna 70 procent van de vrouwelijke sollicitanten kijkt bijvoorbeeld naar de samenstelling van de bedrijfsleiding. Minder dan veertig procent van de mannelijke sollicitanten doet dat ook.

Als vrouwen zich uiteindelijk wel later verleiden tot een baan in de financiële sector, gaat dat vaak gepaard met stevige salarisonderhandelingen. Sterker nog: ze zijn vaak assertiever dan mannen. 60 procent onderhandelt over het salaris terwijl maar iets meer dan de helft van de mannen dit doet. Ook maken ze vaker afspraken over salarisverhoging.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore