Economie

Aantal faillissementen daalt

19 december 2014 10:10 Aangepast: 06 september 2015 15:40

Het aantal faillissementen is voor het eerst sinds het uitbreken van de crisis gedaald.

ZIE OOK: Bekijk hoeveel bedrijven in jouw gemeente op de fles gingen

Dat blijkt uit cijfers van het Faillissementsdossier.nl. In totaal gingen er bijna dit jaar 10.000 bedrijven failliet. In 2013 waren dat er 13.000, een daling van bijna 25 procent.

1. Hoe komt die flinke daling ineens?
Bedrijven hebben natuurlijk de afgelopen jaren enorme klappen gekregen. Ze hebben al flink moeten bezuinigen. De bedrijven die toen relatief zwakker waren, zijn toen op de fles gegaan. Daardoor hou je nu de sterke bedrijven over. 

2. In welke sector zijn de faillissementen het hardst gedaald?
In de bouw gaat het verrassend goed, een flinke daling. Maar daar zijn misschien ook wel de hardste klappen gevallen. De verlaging van de BTW op verbouwingen en renovaties helpt wel. 

3. Gaan we daarmee weer richting het niveau van voor de crisis?
Nee, daar zitten we nog lang niet. 

Thumbnail

In deze grafiek zie je het aantal faillissementen in de afgelopen jaren. In 2007 en 2008 gingen er ongeveer 3000 bedrijven per jaar failliet. Dat loopt dan hard op in 2009. De piek hebben we nu gehad. Maar het zal nog lang duren voordat we weer op het oude niveau zitten. 

4. Dus volgend jaar niet zo'n sterke daling?
Nee, wel een daling, maar dat zal niet zo hard gaan als dit jaar. Sinds afgelopen zomer is die daling al een beetje aan het afvlakken. Het Centraal Planbureau verhoogde wel de groeiverwachtingen, maar dat is niet voldoende om een sterkere daling te krijgen. Faillissementsdossier verwacht voor volgend jaar ongeveer 8500 faillissementen.

RTL Z

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore