Economie

22.000 winkels zijn sinds de crisis verdwenen. Erg of niet?

22 december 2014 16:06 Aangepast: 06 september 2015 15:41

Sinds de economische crisis in 2008 zijn in ons land 22.000 winkels verdwenen. Blijkt uit berekeningen van onderzoeksbureau Q&A. Is dat erg? Drie vragen aan Frank Quix, directeur van Q&A.

Is het alleen de economische crisis waardoor winkels verdwijnen?
Niet alleen. Er zijn drie zaken waar winkels last van hebben. Een daarvan is de economische crisis. Consumenten geven minder geld uit. In de modebranche was de omzet in 2007 bijvoorbeeld nog 10 miljard euro. Dit jaar is die gedaald naar 8,2 miljard euro.

ZIE OOK: Recordaantal winkels staat leeg  
           
Maar de crisis is niet het enige probleem. Consumenten kopen ook steeds meer online. Was dat in 2007 voor diezelfde mode nog 2,5 procent, dit jaar loopt dat op naar 12 procent.  Bovendien telt Nederland heel veel winkels, terwijl onze bevolking niet erg hard groeit. In sommige regio’s is zelfs sprake van krimp van de bevolking. Die drie factoren zorgen er bij elkaar voor dat het aantal winkels de afgelopen jaren flink is afgenomen.

En welke branches hebben het dan lastig?
Vooral de elektronicawinkels. Sinds 2011 zijn daar 25 procent van de winkels gesloten. Het is een branche die volgens Quix veel last heeft van de twee problemen die we hierboven beschreven: elektronica wordt vaak en veel online gekocht. Bijna 25 procent van alle elektronica die we kopen, bestellen we via internet. En het zijn vaak duurdere producten, die in crisistijd minder zijn aangeschaft. Met de kledingwinkels lijkt het vooralsnog mee te vallen.

Is het erg dat er zoveel winkels verdwijnen?
Voor de winkeliers en de werkgelegenheid die erachter zit natuurlijk wel. Maar voor de markt niet. Want in Nederland zijn er eigenlijk te veel winkels. We zijn ‘overbewinkeld’, zegt Quix. Vlak voor  de crisis hadden we 112.000 winkels, volgens Q&A ruim 35 procent te veel. Het is dus niet verkeerd dat het bed nu een beetje wordt opgeschud en er weer lucht ontstaat voor de winkeliers die overblijven. Als je met minder mensen de koek moet verdelen, dan kan de koek wel kleiner worden maar zou je per saldo toch een groter stuk kunnen overhouden, aldus Quix.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`