Economie

Aandelen kopen? Luister niet naar analisten

24 december 2014 04:00 Aangepast: 06 september 2015 20:11
Beeld © ANP

Wie dit jaar de beurs wilde verslaan, had beter niet kunnen luisteren naar de koopadviezen van analisten. Een belegger die alle koopadviezen klakkeloos had opgevolgd, deed het 3 procent slechter dan de index. Blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht.

De onderzoekers, de gebroeders Dirk en Willem Gerritsen, verdeelden de adviezen over drie mandjes: de toppers, de noppers en de floppers. Tot de toppers behoren de 25% aandelen die het meest door analisten worden aanbevolen met koopadviezen. De noppers, de volgende 50%, bevat voornamelijk aandelen met een koop- of houdadvies. De laatste 25% wordt ingevuld door de noppers, die naast houd-adviezen voornamelijk bestaat uit verkoopadviezen. 

ZIE OOK: Beste voorspellers zitten bij KBC Securities

Opmerkelijk genoeg zijn het vooral de gemiddelde aandelen - de 'noppers' - die het goed doen. Een verrassende uitkomst, aldus Dirk Gerritsen. "De aandelen waar analisten het meest positief over waren, bleven achter bij de markt. Als je kijkt naar hoe die aandelen het de laatste vijf jaar presteerden, zag je dat de zogenaamde toppers het ook echt goed deden. Maar dit jaar blijven die voor het eerst in tijden dus achter. Met de noppers had je het juist 11 procent beter gedaan, dan de markt."​

Maar hoe moet je nu als particuliere belegger kijken naar die aandelenadviezen?
"Uit eerder onderzoek blijkt, dat als analisten aandelen opwaarderen met een koopadvies, dit vrij snel in de koers verwerkt zit, meestal dezelfde dag nog. Dan ben je dus meestal al te laat", aldus Dirk Gerritsen. "Bij afwaarderingen zie je dat de koers direct al omlaag gaat, maar dat dat effect in de week daarna nog een klein stukje verder daalt. Mocht je nou zo'n aandeel willen kopen, ga dan niet direct bodemvissen, maar wacht nog even tot daarna."

De bruikbare adviezen moeten dan vooral ook gezocht worden onder de zogenaamde floppers. "We zien al jaren dat de aandelen waar analisten het meest negatief over zijn, ook het slechtst presteren. Het enige lastige dat je als particulier natuurlijk hebt, is dat je daar niet altijd even makkelijk van kan profiteren. Bijvoorbeeld door de transactiekosten, die doen je vaak de das om", zo besluit Dirk Gerritsen.

 

RTL Z
`