Economie

Beste voorspellers zitten bij KBC Securities

24 december 2014 04:00 Aangepast: 06 september 2015 15:41

Hoewel de koopadviezen van analisten dit jaar niet al te best uitpakten, konden beleggers toch flink verdienen. Wie alle koop- én verkoopadviezen van de analisten van KBC Securities had opgevolgd, had een rendement van liefst 26 procent gemaakt. Blijkt uit onderzoek van de gebroeders Dirk en Willem Gerritsen.

Het Belgische KBC wist vooral goed te voorspellen welke aandelen het níet goed deden. Wie 'short' was gegaan op aandelen die bij KBC een verkoopadvies voor de kiezen kregen, boekte daarop een rendement van liefst 23 procent. Met een rendement van 3 procent op de aandelen met een koopadvies deed KBC het beduidend minder. Maar juist de combinatie van 'long' gaan in de toppers, en 'short' gaan in de floppers, leverde dus alsnog goede resultaten op.

ZIE OOK: Aandelen kopen? Luister niet naar analisten

De analisten van Goldman Sachs hadden een betere glazen bol als het gaat om het voorspellen van de toppers. Hun koopadviezen leverden een rendement op van 10 procent. Combineer je bij Goldman Sachs de koop- en verkoopadviezen in een 'long' en 'short' portefeuille, kom je echter net iets lager uit dan bij het volgen van de collega-analisten van KBC. Het rendement komt dan uit op 20 procent. Standard & Poor's volgt op een derde plaats, met een rendement van 14 procent.

In het verleden behaalde rendementen...
Beleggers uit die de adviezen van Deutsche Bank volgden waren dit jaar het slechtste af. Koopadviezen leidden tot een negatief rendement van 5 procent, terwijl de aandelen met een verkoopadvies per saldo in de plus eindigden. Dezelfde 'long' en 'short' portefeuille had in dat geval 10 procent ingeleverd. Dat in het verleden behaalde resultaten geen garanties bieden voor de toekomst, blijkt eens te meer. Barclays​ en JP Morgan, vorig jaar nog lijstaanvoerder, moeten dit jaar allebei fors inleveren. De portefeuille van Barclays zou 7 procent hebben ingeleverd, die van JP Morgan 10 procent.

 

 

RTL Z
`