Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Wat kost een kopje koffie op kantoor voor de baas?

Gemiddeld drinken we zo'n vier koppen koffie per dag, waarvan een groot aantal op het werk. Nederlanders zijn daarmee één van de grootste koffiedrinkers ter wereld. Maar wat kost zo'n kopje koffie de baas nou eigenlijk?

Een bakkie saaie filterkoffie drinkt niemand tegenwoordig meer: een derde van alle koffiedrinkers vindt zichzelf een echte kenner. En dat betekent dat onze eisen steeds hoger worden, blijkt uit de Koffiemonitor van Nescafé.

Dus moet ook de baas eraan geloven. Er bestaan inmiddels talloze automaten, die gekocht, geleaset of gehuurd kunnen worden. Je kunt er soms zelfs voor kiezen om een 24-uurs service in te huren, om te voorkomen dat het hele kantoor in z'n ochtendhumeur blijft hangen. 

Wat drinken we het liefst?

Eén derde van de kantoren heeft machines met espressobonen (koffiebonen die zo geperst zijn dat ze espresso maken). Eén op de vijf gebruikt instant koffie, een net zo'n grote groep drinkt koffie gemaakt van concentraat en 16 procent maakt gebruik van gemalen bonen (fresh brew), zegt Nescafé.

En je kunt tegenwoordig kiezen uit honderden soorten bonen, melk en bekers. Het is dus niet gemakkelijk om een indruk te geven van de kosten en veel bedrijven weigerden het. Smit Dorlas vond het daarentegen geen probleem om openheid van zaken te geven.

De machine

De helft van alle kopjes koffie is gewone, zwarte koffie. Het andere is een mix met melk: zoals cappuccino of Latte Macciato, zegt Peter van der Meer, sales directeur bij koffiebrander Smit Dorlas.

Maak je gebruik van een machine die de bonen maalt, dan kost de aanschaf zo'n 3600 euro. De meeste bedrijven schrijven deze in vijf jaar af, zegt hij. Het volledige onderhoud (dus ook: schoonmaken en bijvullen) kost ongeveer 600 euro per jaar. Huur je de machine, dan ben je zo'n 1.500 euro per jaar kwijt, inclusief onderhoud.

Ingrediënten

De prijs voor de ingrediënten is afhankelijk van de vraag of je het apparaat gekocht of gehuurd hebt, welke koffie je inkoopt én hoe sterk je deze zet. “Zo drinken kantoren met oudere werknemers vaak wat slappere koffie”, zegt Van der Meer. Grofweg worden er gemiddeld 9600 kopjes koffie per jaar gezet met één machine (dat is 80 kilo koffie).

Een kilootje koffiebonen kost zo'n 16 euro en daar kan je 120 kopjes van zetten. Dat betekent dus dat de baas ongeveer 13 cent per kopje kwijt is aan ingrediënten.

Maar dan zijn we er nog niet, waarschuwt hij. “Eén op de vijf mensen drinkt melk in zijn koffie. Die kosten 5 cent per cupje. Een zakje suiker kost 2 cent en een roerstaafje 0,04 cent. Pak je er een kartonnen bekertje bij, dan kost dat 5 cent per stuk.”

We malen de bonen tegenwoordig niet meer met de hand, dus gebruikt het apparaat stroom. Daarnaast gebruiken we water. Volgens Van der Meer moet je daarvoor rekening houden met zo’n 0,02 cent per kopje.

Wie al deze kosten bij elkaar optelt komt uit op 39 tot 41 cent per kopje uit, afhankelijk of je het apparaat koopt of huurt.