Geld en Werk

Sonos Play 5 review: voor de gemaksmens

13 januari 2016 18:09 Aangepast: 03 augustus 2017 20:12

Het allerduurste model van wifi-speaker Sonos is de Play 5, een groot en zwaar audiosysteem dat je met het internet verbindt. Het geluid is fraai en vol, maar door toenemende concurrentie van goedkopere alternatieven kan Sonos het lastig gaan krijgen.

Als je de afgelopen jaren de techwereld een beetje hebt gevolgd, dan kon je niet om Sonos heen. Spotify is de go-to muziek-app van Nederland geworden, maar het bleek lastig om de muziek over je bestaande speakersysteem te spelen. Sonos was één van de eerste bedrijven die dit probleem ontdekte en een oplossing introduceerde: speakers die met het internet zijn verbonden.

Enkel een app
Om een Sonos te installeren, download je de bijbehorende app en verbind je de speaker met het wifi-netwerk of een ethernetkabel. De app toont een soort stappenplan waar je zo doorheen bent. Even de firmware updaten en je bent klaar om muziek af te spelen.

Wat zo bijzonder is aan Sonos, is dat je de mogelijkheid hebt om allerlei muziekdiensten in één app samen te voegen. Denk aan Spotify, Apple Music, Soundcloud, TuneIn Radio en 22 Tracks. Allemaal streamingdiensten met een compleet ander aanbod.

Thumbnail

Maar die app werkt niet zo fijn
Eén probleem: de app werkt niet zo fijn als je zou denken. In Spotify kun je een nummer uit een afspeellijst kiezen, waarna de app begint met spelen. Als het nummer is afgelopen, wordt de afspeellijst verder afgespeeld. Bij de Sonos-app is dit niet het geval en moet je elk nummer één voor één aan de afspeellijst toevoegen. Een hels werk.

De Sonos-app laat je wel gemakkelijk een afspeellijst samenstellen op basis van muziek uit verschillende diensten. Een mixje van Soundcloud, paar nummertjes van Spotify en daarna de radio, het kan allemaal. Daarnaast is het mogelijk om met meerdere mensen een afspeellijst samen te stellen. Handig voor een feestje: zo kan iedereen zijn favoriete nummers in de lijst zetten.

Thumbnail

Box met zes speakers
De Play 5 is het high-end-model van Sonos en kost 580 euro. De box bestaat uit zes speakers: drie tweeters voor de hoge tonen en drie mid-woofers voor de middenfrequenties die tevens ook de bas verzorgen. De bas en treble zijn via de app eigenhandig in te stellen, net als bij de meeste versterkers. Het geluid dat de Play 5 produceert valt niet te vergelijken met een setje Bowers & Wilkins CM1 (van rond de 800 euro), maar de geluidskwaliteit is voor zijn formaat zeker in orde.

Door het formaat van de Play 5 kan de box het beste onder de tv worden geplaatst. De tv verbind je via een 3.5mm-jack, waarna het geluid van films en series in stereo wordt afgespeeld. Met de app selecteer je de 3.5mm-jack als audio-invoer. Zo wissel je vrij eenvoudig tussen streamingdiensten of de tv.

Thumbnail

Een handigheidje van Sonos is de mogelijkheid om met je smartphone of tablet de kamer te scannen. De app registreert middels de sensoren en microfoon hoe de ruimte is ingedeeld, waarna de Play 5 het meest ruimtelijke geluid laat klinken. Het verschil is te horen, vooral als de kamer in de verre hoek bijvoorbeeld een open keuken heeft. Het geluid klinkt na het scannen van de kamer helderder.

Meerdere Sonos'en in je huis
Omdat de speakers van Sonos met het internet verbonden zijn, kun je meerdere Sonos-speakers aan je geluidssysteem toevoegen. Een Play 5 in de woonkamer en drie kleinere Play 1's in de slaapkamer, badkamer en keuken. Met de app selecteer je welke muziek je waar afspeelt. Dit betekent dat je puberende zoon op zijn slaapkamer op punkrock kan springen terwijl je in de woonkamer naar een klassiek stuk van Brahms luistert. Of een huisfeestje met in elke kamer een ander muzikaal thema. 

Thumbnail

Zo'n systeem van verbonden speakers heeft wel een nadeel: het is nogal prijzig. De Play 5 kost 580 euro, een Play 1 per stuk 230 euro. Je zit dan al snel aan de 1000 euro. Voor dat geld heb je ook andere opties. Denk aan de Chromecast Audio van 39 euro, waarmee je elke speaker met het internet kunt verbinden. Omdat de speaker één van de weinige technologische producten is die heel lang zijn kwaliteit behoudt, is een Chromecast Audio aan je versterker misschien wel de beste keuze om muziek naar je speakers te streamen.

Voor de gemaksmens
De Play 5 van Sonos is ideaal product voor de gemaksmens en is vooral interessant voor wie geen zin heeft om speakers op een versterker en vervolgens op een Chromecast Audio aan te sluiten. De stekker van de Play 5 stop je in het stopcontact en binnen een minuut stream je jouw muziek.

De combinatie van verschillende streamingdiensten in de app en de mogelijkheid om je audiosysteem gemakkelijk uit te breiden is uniek. Sonos biedt daarmee voordelen die anderen niet geven, waardoor de hoge aanschafprijs wel wordt gerechtvaardigd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore