Geld en Werk

Europese privacywaakhonden wantrouwen WhatsApp

19 december 2016 18:32 Aangepast: 29 juli 2017 11:00
(Archieffoto) Beeld © Bloomberg

De Europese privacytoezichthouders hebben in een brief WhatsApp opnieuw om opheldering gevraagd over de gewijzigde gebruikersvoorwaarden. Een eerdere reactie is nog onvoldoende geruststellend.

Whatsapp, dat een dochteronderneming is van Facebook, veranderde deze zomer opeens de privacyvoorwaarden waardoor het mogelijk werd om gebruikersdata te delen met Facebook.

Te vaag

Daarop stuurde de zogenoemde Artikel 29-werkgroep in oktober een brief aan Whatsapp waarin het om opheldering vroeg. Whatsapp maakte toen bekend niet langer gegevens van Europese gebruikers te delen met Facebook voor 'verbetering van Facebook-diensten en advertentiedoeleinden', maar dat is de toezichthouders te vaag.

"Op dit punt blijven [de toezichthouders] bezorgd dat er nog steeds gegevensuitwisseling tussen WhatsApp en Facebook plaatsvindt, voor andere doeleinden dan het verbeteren van Facebookproducten en advertentie-ervaring", schrijven de toezichthouders (pdf). Daaruit blijkt dat ze nog steeds niet gerust zijn op de zaak. 

Wachten op reactie

Ook benadrukken de privacywaakhonden dat zij nog steeds wachten op een uitgebreide reactie op de brief van oktober. Voor hen is het van belang om precies te weten wat WhatsApp en Facebook met de gegevens doen om er zeker van te zijn dat er geen wetten en regels worden overtreden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore