Geld en Werk

Uber maakt data openbaar: goudmijn voor steden

09 januari 2017 10:03 Aangepast: 29 juli 2017 06:30
Verkeersdrukte in Amsterdam Beeld © ANP

Taxi-app Uber is begonnen met het openbaarmaken van een schat aan data over verkeersstromen in verschillende steden. Daarmee zouden steden hun voordeel kunnen doen bij stadsplanning.

De vele taxi's die via Uber rijden, leveren het bedrijf een constante stroom aan informatie over verkeersdrukte en reistijden. Die informatie deelt het bedrijf nu via de website Uber Movement.

Doorstroming bevorderen

Daarmee wordt het mogelijk voor stadplanners om grondig en precies te analyseren waar en wanneer het ergens druk is in de stad en waar niet. Die data kan waardevol zijn om de verkeersdoorstroming te bevorderen.

Op dit moment levert Uber alleen nog maar de data van vier steden (Washington, Boston, Manilla en Sydney) voor een selecte groep mensen. Binnen enkele weken moeten er tientallen andere steden volgen en moet de dienst voor iedereen beschikbaar worden. Daardoor kunnen ook gewone mensen precies zien wanneer ze bepaalde routes beter kunnen mijden.

Randen van de wet

De stap van Uber om meer samenwerking te zoeken met overheden staat in schril contrast met hoe het bedrijf eerder vaak te werk ging. In veel landen zoekt Uber de randen van de wet op (of gaat daaroverheen). Zo lanceerde het bedrijf in Nederland eerder de illegale dienst UberPop, die inmiddels ook alweer is gestopt.

De gemeente Amsterdam laat weten dat de nieuwe dienst van Uber "heel interessant klinkt", maar zegt nog niet door Uber benaderd te zijn. Vorige maand startte de hoofdstad al een samenwerkingsproject met TomTom.

Amsterdam en de Nederlandse maker van navigatiekastjes werken samen om real-time gegevens te verzamelen over de doorstroming van verkeer in de stad "om inzage te krijgen of mensen rijden waar we denken dat ze rijden."

Hard nodig

Voor steden is het van groot belang om zo slim mogelijk om te gaan met de ruimte die er is. De afgelopen jaren zijn de files binnen de grote steden namelijk al fors toegenomen en de verwachting is dat dat de komende tijd alleen maar erger wordt. De sterk toenemende drukte is het gevolg van de aantrekkende economie en de lage brandstofprijs.

Als het economisch beter gaat worden er namelijk meer goederen bezorgd en is er meer woon-werkverkeer. Door de lage brandstofprijs hebben automobilisten geen financiële prikkel om de wagen thuis te laten.

Meer op rtlz.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore