Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
ECB zet geldpers aan

ECB gaat tot 500 miljard aan staatsobligaties opkopen

09 januari 2015 11:23 Aangepast: 06 september 2015 20:12

Medewerkers van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben deze week aan het bestuur verscheidene opties voorgelegd om het opkoopprogramma van de centrale bank uit te breiden naar staatsleningen.

Dat meldt Bloomberg op gezag van een niet met naam genoemde bron die bij de vergadering aanwezig was.

De gepresenteerde plannen richten zich naar verluidt op het opkopen van staatsobligaties van kredietwaardige landen, tot een bedrag van 500 miljard euro. Over het opkopen van staatspapier van landen met een zogenoemde junkstatus, zoals Griekenland, zou niet zijn gesproken.

De bijeenkomst was bedoeld om de verschillende opties op een rij te zetten om de extreem lage inflatie in de eurozone op te vijzelen. De bestuurders was gevraagd hun mening voor zich te houden. Er is dan ook nog geen besluit genomen. De eerstvolgende beleidsvergadering van de ECB is op 22 januari.

Door schuldpapier op te kopen zou de ECB op grote schaal de geldhoeveelheid in de eurozone verruimen, wat in het Engels quantitative easing (QE) wordt genoemd. Daardoor zou de geldontwaarding, die al geruime tijd ver onder het door de centrale bank nagestreefde niveau van net geen 2 procent zit, moeten toenemen.

De ECB vreest dat met name ondernemers de aanhoudend lage inflatie als een min of meer vast gegeven gaan beschouwen. Dat kan invloed hebben op investeringsbeslissingen, omdat bedrijven daarbij doorgaans uitgaan van de nominale rente die zij op een lening moeten betalen, verminderd met de verwachte inflatie gedurende de looptijd.

Daarnaast bestaat het risico dat de lage inflatie omslaat in deflatie. Daarvan wordt gesproken als door een structureel lage vraag de prijzen gedurende een lange periode dalen. In dat geval kunnen consumenten aankopen gaan uitstellen omdat producten steeds goedkoper worden.

Hoewel het gemiddelde prijsniveau in de eurozone in december voor het eerst in vijf jaar tijd daalde, is van deflatie volgens de meeste economen nog geen sprake. De negatieve inflatie was vrijwel geheel toe te schrijven aan de sterke daling van de olieprijzen als gevolg van overproductie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore