Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Eneco lanceert startup voor slim en duurzaam elektrisch laden

Beeld © Getty

Eneco heeft een startup gelanceerd die zich bezighoudt met nieuwe technologieën om elektrische auto's zo slim en duurzaam mogelijk op te laden. De startup, Jedlix, is opgericht na een idee van een werknemer van het energiebedrijf.

Het opladen van een elektrische auto is heel simpel. Je parkeert 'm naast een laadpaal en je steekt de oplaadslang in de auto. Maar hoe de laadpaal precies aan zijn energie komt, ligt wat ingewikkelder. De Eneco-startup Jedlix wil tijdens het oplaadproces de meest duurzame en goedkope energie selecteren.

Jedlix gebruikt hiervoor een app. Eigenaren van een elektrische auto kunnen met de app instellen wanneer zij normaal gesproken hun auto opladen: bijvoorbeeld van 21.00 tot 08.00. Jedlix analyseert in die tijd wat de meest duurzame en goedkope energie is, waarmee de gebruiker een euro per oplaadbeurt van zijn Tesla kan besparen.

Windmolens
In de nacht is er bijvoorbeeld veel windenergie door Eneco's windpark op zee. Deze energie is op dat moment vrij goedkoop, waarvan de consument kan profiteren. Dit gebeurt ook bij zonnepanelen: die wekken overdag energie op, maar consumenten verbruiken vooral in de avond energie. Jedlix probeert iets aan dit probleem te doen, maar dan specifiek gericht op het opladen van elektrische auto's.

Het idee achter Jedlix is bedacht door een werknemer van Enenco, die zijn idee met twee anderen nu fulltime mag uitwerken. De technologie van Jedlix wil Eneco gaan verkopen aan andere partijen, zoals energieleveranciers in het buitenland en grote automerken. De app van Jedlix, SlimLaden, komt in januari van 2016 op de markt en is beschikbaar voor klanten van Eneco.