Economie

KPN moet concurrenten toestaan op eigen netwerk

17 december 2015 11:05 Aangepast: 15 oktober 2017 11:18
Beeld © ANP

KPN moet concurrenten vanaf januari voor drie jaar toegang bieden tot zijn koper- en glasvezelnetwerk, om op die manier de 'gezonde concurrentie te bevorderen.

Dat heeft de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag besloten. Naast KPN heeft alleen Ziggo een groot kabelnetwerk. Beide netwerken worden gebruikt voor internet, tv en telefonie.

ACM vindt twee netwerken te weinig o m te kunnen spreken van gezonde concurrentie en wil dat concurrenten toegang kunnen krijgen tot de netwerkinfrastructuur van zowel KPN als Ziggo. Dat is bij laatstgenoemde wegens "technische redenen" maar heel beperkt mogelijk, maar bij KPN is die toegang krijgen een stuk makkelijker.

Sterker op zakelijke markt
"Bovendien is KPN sterker dan Ziggo door zijn positie op de zakelijke markt. Een verklaring hiervoor is dat er op veel bedrijventerreinen alleen een KPN-netwerk ligt. Klanten op deze terreinen kunnen niet kiezen voor Ziggo", aldus ACM.

KPN sluit al langer overeenkomsten met andere partijen die toegang tot hun netwerk willen, zoals Tele2 en Vodafone.

'Goed nieuws voor consument'
‘Dit besluit is goed nieuws voor consumenten: voor hen blijft er keuze uit diverse leveranciers. En de regulering van ACM houdt bovendien de prijzen voor telecomdiensten scherp", zo meldt ACM.

KPN is niet te spreken over het besluit van ACM: "Onze bezwaren tegen het besluit staan echter recht overeind. Het is moeilijk te begrijpen dat ACM nog reguleert in een situatie dat er, ook volgens ACM, concurrentie is op de retailmarkten voor breedband internet, telefonie en televisie."

Bron: Bright.nl. Elke maandag om 21.30 uur Bright TV op RTL Z.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore