Ga naar de inhoud
Geld en Werk

Jonge ondernemers starten Funda voor luxeauto's

Het team van Luxcar met Peijnenburg helemaal rechts. Beeld © Luxcar

Een soort Funda voor luxeauto's moet het worden: Luxcar.nl. Vier piepjonge Nederlandse ondernemers gaan er over drie dagen mee van start en hopen zo uiteindelijk in de auto van hun dromen te kunnen stappen.

Het is de bedoeling dat iedereen die op zoek is naar een beetje leuke Ferrari, een aardige Lamborghini of een Aston Martin die niet zou misstaan onder de gemiddelde carport zijn droomwagen voor het eerst spot op Luxcar.nl. Een site waarop het aanbod van alle Nederlandse luxeauto's gebundeld moet worden. 

Het idee komt uit de koker van Barend Peijnenburg, 21 jaar, droomauto: Audi RS6, en komt voort uit een passie voor luxe-auto's."Ik zat op een avond voor de lol op internet te kijken wat ik zou kopen als ik de loterij zou winnen", zegt hij tegen RTL Z. Maar dat ging niet zo makkelijk als gedacht. Wat op de ene site werd aangeboden stond op de andere niet, een overzicht ontbrak. 

Geen overzicht voor luxe-segment
Wat Peijnenburg opviel is dat dit wel bestond voor middenklassers. "Waarom is er niet één website voor alle exclusieve merken?", vroeg hij zich af. Na een gesprek met twee autobedrijven leek er wel een markt voor te zijn. En tijdens een minor Ondernemerschap aan de Hogeschool van Amsterdam kwam de kans voor Peijnenburg om dit bedrijfsplan onder begeleiding vorm te geven. Hij richtte toen het bedrijf op met drie vrienden.

Een kan programmeren, een ander is goed met design en Photoshop en een derde is handig met cijfertjes en lijstjes en het warm houden van contacten. Zo was een website relatief snel in elkaar gedraaid. 

De heren hebben alles uit eigen zak gefinancierd. Samen staken ze in totaal tot nu toe minder dan 3000 euro in het platform. De meeste kosten, zo'n 1500 euro, gingen naar een systeem om geautomatiseerd het aanbod van dealers binnen te halen.

Thumbnail

40 miljoen euro
Tot nu toe staan er van zo'n 20 dealers iets meer dan 350 auto's op Luxcar die samen een waarde vertegenwoordigen van dik 40 miljoen euro.

Van de verkopen van die auto's moet Luxcar het niet hebben trouwens. De ervaring leert dat auto's toch direct bij de dealers worden gekocht, zegt Peijnenburg. Geld moet er verdiend worden met de verkoop van advertenties. Dealers kunnen de eerste drie maanden de site gratis uitproberen, daarna kost het 8 euro per auto per maand.

Verder wordt er verdiend aan video-items (nu zo'n 700 euro per stuk) en fotoreportages (nu zo'n 100 euro) die de beleving van de luxeauto moeten benadrukken. Een plekje op de homepage gaat in het begin zo'n 300 euro voor de eerste drie maanden kosten, zegt Peijnenburg, die benadrukt dat die prijzen in een later stadium wat hoger zullen zijn.  Ook draaien er advertenties op de site voor onder andere schadeherstelbedrijven en autowasserijen.

Of die Audi daarmee snel bij elkaar wordt verdiend is nog maar de vraag natuurlijk. Maar de vrienden, die vaak nog naast hun studie aan het bedrijf en de site sleutelen, geloven erin. Peijnenburg: "Het is absoluut spannend. Maar ik denk dat we iets heel moois in handen hebben."