Geld en Werk

'Bedrijven huren liever dure uitzendkracht in dan zzp'er'

28 februari 2017 08:21 Aangepast: 28 juli 2017 19:00

Werkgevers ruilen zzp'ers in voor uitzendkrachten, om gedoe te voorkomen. Ze nemen voor lief dat een uitzendkracht een flink stuk duurder is, zeggen fiscalisten die grote bedrijven adviseren tegen FD. "Voor 10.000 euro koop je de garantie dat je achteraf geen gedoe krijgt."

Er is bij werkgevers veel verwarring over wanneer een opdracht die ze aan een zzp'er verstrekken, gezien wordt als schijnconstructie. Daarom kiezen ze er op grote schaal voor om opdrachten niet meer aan zzp'ers te vergeven, maar uitzendkrachten in te huren, stellen Boris Emmerig van Holla Advocaten, Aleid Langevoord van Loyens & Loeff en Jan-Bertram Rietveld van EY in FD

De wet-DBA, die vorig jaar door staatssecretaris Wiebes in de ijskast werd gezet, had werkgevers en werknemers duidelijkheid moeten geven, maar heeft juist voor meer onzekerheid gezorgd. "Er is meer voor nodig dan roepen dat bedrijven tot 1 januari 2018 geen boetes krijgen", zegt Emmerig tegen de krant. "De wet blijft gewoon van kracht. Dit soort concerns zijn olietankers, zij vragen om zekerheden. Als die uitblijven, keer je ze niet zomaar om."

Verwarring over terminologie

Het leidt ertoe dat veel zzp'ers werk verliezen, omdat bedrijven opdrachten niet meer uitgeven. Vooral in de bouw, bij banken en verzekeraars en de mediawereld speelt dat probleem, concluderen de fiscalisten.

Er zou onder andere verwarring zijn bij bedrijven over de terminologie die de Belastingdienst hanteert. De wet maakt onderscheid tussen een opdracht en arbeidsovereenkomst, maar de Belastingdienst noemt een opdrachtovereenkomst een arbeidsovereenkomst, aldus Langevoord.

Bij payrollers en uitzendkrachten hebben bedrijven dat probleem niet, omdat mensen daarbij in dienst zijn van een payrolbedrijf of uitzendbureau, dat sociale premies afdraagt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore